Zlínské zoo se podařil první úspěšný odchov plameňáka malého

Zlín -Teprve druhý úspěšný odchov plameňáka malého v Evropě se podařil chovatelům zlínské zoo. Mládě dnes má přesně měsíc a pro jeho vylíhnutí museli chovatelé použít malou lest. V zoologických zahradách se kromě plameňáků malých chovají i plameňáci růžoví. Ti ale nejsou tak vzácní a v zajetí se rozmnožují bezproblémově.

„Kolem ptáků jsme dali zrcadla, aby měli pocit, že jich je ve voliéře více,“ vysvětlil trik ošetřovatel zlínské zoo Václav Štraub. Plameňáci malí se totiž páří pouze ve velkých hejnech, která čítají stovky až tisíce kusů. V tamní zahradě jich ale mají jen třicet. „První vejce se začala objevovat už v roce 2012, takže rok poté, co jsme tam zrcadla umístili. Ale toto bylo první oplodněné,“ pokračoval ošetřovatel. Pro vyšší šanci, že ptáci snesou vejce, museli také pracovníci zoo vytopit jejich ubikaci na více než 30 stupňů Celsia.

„Oplodněné vejce jsme jim samozřejmě odebrali, protože inkubační doba je několik dní a hrozilo, že jej třeba rodiče pošlapou,“ popsal další postup Štraub. Ptačím rodičům ho potom vrátili den před vylíhnutím. „Teď už je veškerá výchova na nich,“ dodal. Pohlaví mláděte je ještě neznámé. Až trochu povyroste, odeberou mu chovatelé vzorek peří a pošlou ho na odbornou expertízu do zahraničí. Tak zjistí, jestli se jim únoru narodila samička nebo sameček.

Na rozdíl od svých příbuzných plameňáků růžových, jsou tito ptáci menší a mají petrobarevnější zobáky. Celosvětově plameňáky malé odchvává pouze několik institucí. V Evropě dokonce pouze dvě a jedna z nich je právě zlínská zoo.

Plameňák malý

Původní kontinent: Afrika

Hmotnost: 1,5 - 2kg

Délka těla: 80 - 90 cm

Rozpětí křídel: 95 - 100 cm

Živý vstup Luboše Dostála ze zlínské ZOO (zdroj: ČT24)

Zlínskou zoo navštívilo minulý rok 585 tisíc návštěvníků. Tak se stala už počtvrté prvním nejnavštěvovanějším místem Moravy a celorepublikově druhou nejnavštěvovanější ZOO. Z každé zakoupené vstupenky zasílá zoo část na ochranu volně žijících zvířat. Podporuje tak třeba i sledování kolonie plameňáků malých v Etiopii.