Krnáčová chce vědět, se kterými advokáty spolupracoval DPP

Praha – Pražská primátorka Adriana Krnáčová chce, aby pro ni městský dopravní podnik připravil seznam advokátů, se kterými externě spolupracoval. Jak poukázala Česká televize, opakovaně pracoval na zakázkách pro DPP v posledních dvou letech i advokát, kterého dříve zaměstnávala právní kancelář pracující pro lobistu Ivo Rittiga. Okolnosti této spolupráce prověřuje i protikorupční policie.

Události: Krnáčová se ptá, kteří advokáti pracovali pro DPP (zdroj: ČT24)

Mezi advokáty, kteří pro DPP připravovali například výběrová řízení na stavební zakázky, byl podle zjištění ČT i Vít Plichta. Dnes pracuje v kanceláři Brož, Sedlatý, která za poslední dva roky dostala od DPP 16 zakázek na přípravu tendrů, v minulosti však působil ve společnosti Šachta and Partners napojené na Ivo Rittiga stíhaného kvůli předraženému tisku jízdenek. Navíc již před čtyřmi lety vyšlo najevo, že byl Jiří Brož, spolumajitel kanceláře, do které Plichta přešel a DPP jí v poslední době zadával zakázky, na golfu v Dubaji s dalším lobistou Romanem Janouškem. „Vzbuzuje to řadu otázek, jestli tam nepřetrvávají nějaké vazby,“ poznamenal ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka. Dopravní podnik ovšem v únoru oznámil, že spolupráci s externími právníky omezí.

Jiřího Brože na konci února kvůli zakázkám pro dopravní podnik pozvala k podání vysvětlení protikorupční policie. Podle protokolu došlo i na otázku, proč spolupracuje s Vítem Plichtou, bývalým advokátem z kanceláře spojené s Ivo Rittigem. Brož odvětil, že „je to nejlepší člověk v ČR na veřejné zakázky“. I sám Plichta tvrdí, že pro dopravní podnik jeho působení „může být více přínosem než rizikem“.

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová (nestr. za ANO)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Zjištění, kdo pro DPP organizuje tendry, znepokojilo primátorku Krnáčovou, která dopravní podnik požádala, aby připravil seznam advokátů, se kterými externě spolupracoval. „Bylo tam napojeno několik lidí, kteří od dopravního podniku měli profit. Proto jsem se zajímala, které právnické kanceláře spolupracují s dopravním podnikem,“ řekla Adriana Krnáčová. Po generálním řediteli dopravního podniku Jaroslavu Ďurišovi kromě seznamu spolupracujících advokátů chce také vědět, jakým způsobem byli vybíráni.

Nová pražská koalice nedávno vyměnila dozorčí radu dopravního podniku, podle některých radních se může vyměnit i jeho vedení. „Je to v kompetenci dozorčí rady, ale nevylučuji, že ty změny určitě budou, protože nám byly avizovány,“ uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Dosavadní ředitel dopravního podniku Ďuriš je ve funkci teprve rok a půl, za posledních pět let se v tomto křesle vystřídali už čtyři lidé.