Polikarpov Po-2 v leteckém muzeu v Mladé Boleslavi

Mladá Boleslav - Přípravy na otevření leteckého muzea v Mladé Boleslavi finišují. V Evropě unikátní projekt živé expozice letectví zaplatil Středočeský kraj. Stálo ho to víc než 170 milionů korun. Muzeum je obrovskou halou, ve které bude 25 letadel - půjde o repliky i originály. Vůbec nejcennějším kusem je ruský letoun Polikarpov Po-2.

Jestli tu muzeum bude, se dlouho nevědělo. Problém byl v penězích. Středočeský kraj chtěl muzeum zaplatit z dotací. To nevyšlo. Pak chtěl z muzea udělat aquadrom nebo ho prodat. Vše se vyřešilo loni v létě. Kraj muzeum dostavěl za své. Objekt se pak stal stavbou roku 2014. 

Autory stavby jsou architekti ze studia Michala Hlaváčka. Muzeum je obrovskou halou, ve které bude 25 letadel, půjde o repliky i originály. „20 z nich je plně funkčních a budou pravidelně létat. Letadla, která visí, budeme pravidelně spouštět na elektrických kladkostrojích. Vyjedeme s nimi ven, natočíme je a poletíme,“ popsal Vladimír Handlík, vedoucí provozu muzea.

Základem je sbírka letadel nadace Metoděje Vlacha, těch je 10. Nejcennějším kusem je ruský letoun Polikarpov Po-2. „Je z roku 1937, je to originál, prošel frontou, skončil v Jugoslávii a po velké rekonstrukci přišel k nám do leteckého muzea. Je to unikát, je jich jenom 5 v Evropě. A bude hvězdou našeho leteckého muzea,“ řekl Vladimír Handlík, vedoucí provozu muzea.

Vrtule letounu Polikarpov
Zdroj: ČT24

Dalším zajímavým exponátem je část kokpitu z letounu Spitfire z 2. světové války, který účinkoval ve filmu Tmavomodrý svět. Byl sice postavený pro účely filmařů, ale jeho interiér je originál z letounu Spitfire, který létal za války. „Čili přístrojové vybavení, kompas, řízení, sedačka, to všechno je originál,“ popsal Vladimír Handlík.

Kokpit stíhačky Spitfire
Zdroj: ČT24

Letadla ze 30. let, a to jak repliky, tak originály se nahazují rukama - roztáčením vrtule. Vladimír Handlík upozorňuje i na roh haly, který bude prosklený. Bude to obrovská výkladní skříň a v ní budou obří rádiem řízené modely. Největší model bude mít rozpětí 4 metry a bude mít dva motory.

Pro návštěvníky je připraveno i několik simulátorů. Simulátor letu, seskoku padákem, stavu beztíže a simulátor 3D pohybu - trénují na něm kosmonauti a piloti, aby v pohodě zvládli stav beztíže. V muzeu v Mladé Boleslavi si to budou moci vyzkoušet i návštěvníci. Přesvědčí se, jak by zvládli let kosmickou lodí nebo stíhačkou.

Simulátor 3D pohybu
Zdroj: ČT24

Letecký simulátor budou dvě zmenšená letadala z 1. světové války: „Letadla budou otevřená, to znamená, že návštěvník si tam sedne, bude z letadla koukat, bude na něj foukat. Na simulátoru budou tři veliké obrazovky, takže bude mít naprosto dokonalý vjem z toho, že je v prostředí, a bude si moci zalétat,“ popsal Vladimír Handlík. Simulátor bude mít pohyblivé elektricky poháněné základy: „Návštěvník se bude naklánět doleva a doprava, nahoru a dolů, dopředu a dozadu. Čili měl by mít takový vjem jako ve skutečném letadle,“ popsal Vladimír Handlík.

V muzeu bude vystaven i Masarykův letecký pohár, který ze své sbírky zapůjčil Miroslav Petrů. „Je nejcennější, co ve sbírce máme. Byl udělovaný většinou nejlepším letcům, je z 20. let. Koupil jsem ho v roce 1971 v New Yorku, protože tam lidi nevěděli, kdo je Masaryk. Dneska je to vlastně jediný Masarykův pohár v České republice,“ uvedl Miroslav Petrů.

Letecké muzeum v Mladé Boleslavi bude otevřeno od 12. dubna - otevírá na den letectví a kosmonautiky.

Letecké muzeum v Mladé Boleslavi (zdroj: ČT24)