Družstvo splácí pole, půda ale vydělává bývalém starostovi

Předhradí - Koupili od státu zemědělskou půdu, kterou budou ještě patnáct let splácet. Přesto jim pole nepatří. Navíc na nich ani nemohou hospodařit. Půda vydělává jiným. Ač se zdá neuvěřitelný, takový je příběh družstevníků z Předhradí na Skutečsku.

S odstupem let by se mohlo zdát, že farmáři z Předhradí tehdy na chvíli ztratili selský rozum. Družstvo koupilo od státu 200 hektarů polí. Do katastru je nechalo zapsat na předsedu a ekonomku.

Josef Ficek, traktorista Zemědělského družstva Předhradí vzpomíná, že tak zněla tehdejší dohoda s předsedou. Důvodem bylo právě to, že kupujícím garantem tehdy musela být fyzická osoba. „Bylo domluvené, že to napíše na sebe. Napsal to na sebe, papír nám ukázal, že to je nakupované pro družstvo,“ řekl Josef Ficek.

„No je to družstva - vždyť to kupovalo družstvo, platí to družstvo. Akorát že ten zákon je postavený tak, že tam musel být podepsaný nějaký zástupce družstva, tím byl pan Bouška,“ popisuje Jiří Voral, místopředseda Zemědělského družstva Předhradí.

Na předsedu Boušku se v družstvu rozzlobili, až ho odvolali. Ani potom se ale vrácení polí nedočkali. Štáb ČT bývalého předsedu Jiřího Boušku kontaktoval, ten ale příliš sdílný nebyl:

Bývalý předseda ZD Předhradí Jiří Bouška
Zdroj: ČT24

 „Já jsem je ukradl? A kdo mě vyhodil?“ reagoval na dotaz redaktora ČT Jiří Bouška, bývalý předseda ZD Předhradí. Pak začal zakrývat kameru a žádal, aby ho štáb ČT přestal natáčet.

Rozhovor s Jiřím Bouškou, bývalým předsedou ZD Předhradí

Řekněte nám, co si o tom myslíte?

„Vůbec si nic o tom nebudeme povídat. Protože to nemá cenu.“

Proč je nevrátíte, ty pozemky?

„Co já bych měl vracet?“

Vždyť oni je splácejí.

„Kdo je splácí?“

Družstvo.

„Já je splácím.“

Vy je neplatíte.

„Prosím vás, přestaňte točit a nechte toho.“

Traktorista Josef Ficek vzpomíná, že předseda Bouška na schůzi sliboval, že pole vrátí. „Pak si to rozmyslel a teď to je jeho. Samozřejmě že nás okradl,“ řekl Josef Ficek.

I Jan Hauptmann, další družstevník ZD Předhradí, vzpomíná, jak bývalého předsedu Jiřího Boušku na schůzi vyzvali, aby pozemky vrátil: „Na schůzi řekl, že si to musí rozmyslet a že se uvidí a že to musí probrat s právníky,“ řekl Jan Hauptmann a doplnil, že bývalý starosta poslal včem družstevníkům dopisy, ve kterých potvrzoval nákup polí pro družstvo. „A najednou to neplatí. Podepsal to a neplatí to,“ řekl Jan Hauptmann.

Družstevníky v Předhradí na Skutečsku bude z této transakce ještě dlouho bolet hlava. Pole, která jim neříkají pane, budou splácet až do roku 2036 - ročně to je 300 000 korun.

Současný předseda ZD Předhradí Jiří Bláha
Zdroj: ČT24

Bývalý předseda Bouška s bývalou ekonomkou pole pronajali a teď na nich vydělávají. Družstevníci mohou jen žasnout. „Jsou to většinou postarší lidi. Je pro ně těžké pochopit, že je taková zlodějina možná. Pana Boušku jsme několikrát vyzývali, ať nám dotčené pozemky vrátí,“ řekl Jiří Bláha, současný předseda Zemědělského družstva Předhradí.

 „Oni si teď myslí, že je dostanou. Nedostanou, když s námi takhle jednali. Pozemky jsou napsané na mě,“ uvedl Jiří Bouška, bývalý předseda ZD Předhradí.

Zemědělské družstvo Předhradí hospodaří na 900 hektarech, pěstuje obilí, má živočišnou výrobu, krávy, pracuje tam 25 lidí. Jeho předseda Jiří Bláha je zřejmě nejmladší předseda zemědělského družstva v Pardubickém kraji. 

Advokát Pavel Jelínek by v tomto případě doporučoval, aby se družstvo se svou žalobou obrátilo na soud a ten rozhodl, komu předmětné pozemky patří. Podle advokáta hrozí nebezpečí z prodlení. Policisté už případ prozkoumali, ale odložili. 

Družstvo platí za pozemky, vydělává na nich ale bývalý předseda (zdroj: ČT24)