Vrahům Tofla odvolání nepomohlo. Soud jim potvrdil 19 let za mřížemi

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes potvrdil tresty pro vrahy expolicisty Michala Tofla. Tomáš Trkan a Radek Sobotka tak stráví ve vězení devatenáct let. Odsouzení v červnu roku 2010 rozstříleli samopalem Toflovo auto, když se vracel v noci domů. Tofl byl na místě mrtvý.

Devatenáctileté odnětí svobody čeká Tomáše Trkana a Radka Sobotku. Oba si údajně najal  brněnský podnikatel Petr Bezděkovský, aby v červnu roku 2010 zavraždili Michala Tofla, s nímž měl spor kvůli penězům. Byl totiž jeho „obchodní partner“ v kauze společnosti Edbusy. Poté co kontroverzní majitelé firmy skončili ve vězení, se podle informací ČT Bezděkovský, který byl známý svou agresivitou, s Toflem neshodl na finanční odměně. A to zřejmě stálo Tofla život.

Po zatčení se kontroverzní podnikatel Bezděkovský před třemi lety v olomoucké vazební věznici oběsil na klice od dveří. Dalším úmrtím spojeným s případem je sebevražda soudce Jiřího Stýbla, který se zabýval celou kauzou Edbusy. Ten se oběsil v budově brněnského krajského soudu v roce 2012.

Soud se už případem zabýval

Sobotkova právní zástupkyně požadovala po olomouckém soudu překvalifikovat čin svého klienta z vraždy na těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, za což by mohl dostat mírnější trest. Advokát Trkana chtěl zrušit obžalobu svého klienta v celém rozsahu, protože prý nestřílel a už si odpykává desetileté odnětí svobody za jiný trestný čin.

Složitým případem se Vrchní soud v Olomouci zabýval už loni, kdy po odvolání obou obžalovaných i státního zástupce nařídil brněnskému soudu, aby se kauzou zabýval znovu a doplnil dokazování. Důvodem byla hlavně změna výpovědi jednoho z obžalovaných mužů. Brněnský krajský soud pak loni na podzim původní tresty potvrdil.

Kauza Edbusy

Dvojice podnikatelů z Brněnska – Martin Žouželka a Lukáš Přibyl – mezi lety 2007 a 2009 lákala veřejnost na projekt s názvem Education Business System, zkráceně Edbusy, neboli Obchodní systém vzdělávání. Naivním lidem z České republiky, ale i Maďarska, Slovenska a Polska nabízeli zprostředkování až milionových půjček za velmi výhodných podmínek. Jediné, co klienti museli udělat, bylo zaplatit 3 500 korun za členství v klubu a dalších 9 500 jako vratnou zálohu.

Počty zájemců o zázračně úvěry rychle narůstaly, peněz se ale nikdo z nich nedočkal. Když se věc dostala do rukou policie, bylo už poškozených 12  a půl tisíce a škoda za 550 milionů korun. Zhruba 220 milionů se podařilo policii najít a zajistit. Samotní klienti firmě často svěřili statisíce a ztráta úspor mnoha z nich zničila život.

Redaktor Dalibor Bártek hovoří o Toflovi (zdroj: ČT24)

Vyšetřování vraždy odhalilo tzv. Toflův gang

Policie na základě vyšetřování vraždy Michala Tofla odhalila po dvanácti letech skupinu vyděračů, kteří vešli ve známost jako „Toflův gang“.

Případ ale soudy řešily v samostatném líčení a minulý rok v únoru soudci Krajského soudu v Brně rozhodli, že nebyla prokázána žádná organizovaná činnost mezi jednotlivými aktéry. Nic jako „gang“ tedy podle nich neexistovalo. Nicméně za jednotlivé trestné činy soud poslal jedenáct lidí na tři roky až devět let do vězení.