Aplikace WooGies nahrazuje lístečky. Spolubydlící díky ní vyřeší úklid i nákup

Brno - Budoucí, nedávní a současní studenti Masarykovy univerzity a Univerzity Karlovy se inspirovali chaosem, který nacházeli na ledničkách na bytech a kolejích a vytvořili digitální aplikaci. Ta je zdarma a umožňuje spolubydlícím vyřešit finance a lépe koordinovat společné bydlení. Díky ní totiž vidí ve svém mobilu kdo nakoupil nebo na kdy je naplánovaný úklid.

"Pořád jsme se na bytě hádali okolo financí. Proto jsme si stáhli aplikaci WooGies. Nemusíme tak psát na lístečky na lednici, kdo co koupil a kolik mu dlužíme. Stejně si těch poznámek nikdo nevšímal a takto to má každý po ruce v mobilu," popsala přínos projektu studentka Lenka Kožuchová, která má ještě čtyři další spolubydlící. Bezplatná aplikace určená především studentům funguje už 14 dní a je o ni velký zájem - každý den se registruje několik desítek bytů.

Tvůrci WooGies dnes do brněnských ulic umístili 15 vysloužilých lednic nebo mrazáků, které mají přilákat pozornost hlavně těch, kteří sdílí byty. Nefunkční elektronika má symbolizovat chaos ve společných účtech, se kterým se potýkají hlavně lidé bydlící na privátech a kolejích. „V podstatě se snažíme nahradit nástěnky a ledničky s lístečky digitální aplikací,“ shrnul cíl aplikace organizátor projektu Richard Malovič.

Aplikace WooGies
Zdroj: ČT24

WooGies bude fungovat i za hranicemi

Na organizaci WooGies se podílí celkem sedm lidí z celé republiky. „Já už jsem absolvenstem vysoké školy, ostatní ji ještě studují a jedna se na univerzitu teprve hlásí,“ popsal tým Malovič. Na aplikaci tak spolupracují lidé z Masarykovy univerzity, Univerzity Karlovy i z Univerzity Palackého.

Myšlenka na vytvoření praktické digitální pomůcky ale vznikla přímo v Brně. „Náš plán na jaro je rozšířit aplikaci mezi spolubydlí v Česku. Těch je asi 220 tisíc. Na podzim bychom chtěli už za hranice do Německa, kde společný byt sdílí asi 3 miliony lidí,“ řekl Malovič. Před pár měsíci byli tvůrci představit svůj projekt v Mnichově, kde se setkali s obrovským nadšením.

Nyní mohou uživatelé aplikaci využít k vedení společného účtu nebo koordinování hromadného úklidu nebo nákupu. Na podzim už budou moci využít i funkce s názvem postele. „Řešíme tak problém toho, že si student chce přivést hosta a neví, jestli je na bytě volno. Díky aplikaci bude mít tak hned přehled, kdo tam je a jestli  je tam například volná postel pro dalšího nocležníka,“ dodal Malovič.