Nemocnicím zoufale chybí sestry, nové proto lákají na zajímavé benefity

Karlovy Vary - Většina tuzemských nemocnic stále řeší nedostatek lékařů a sester. V karlovarské nemocnici už kvůli tomu museli propojit i některá lůžková oddělení. Nové zaměstnance proto lákají na mimořádné příspěvky a řadu zaměstnaneckých výhod.

Nemocnicím chybí personál, zkouší už i benefity (zdroj: ČT24)

Práce zdravotní sestry v nemocnici nepatří mezi snadná povolání. 12 hodin denně pečují o vážně nemocné pacienty, připravují léky a udržují nástroje. To vše dělají často ve stresu a za 18 až pětadvacet tisíc hrubého měsíčně. Sehnat nové pracovní síly proto není vůbec jednoduché.

Nemocnici v Karlových Varech nyní například chybí přibližně 60 sester. Na interně by jich mělo být o 11 víc, ještě horší je situace na ARO, kde jich chybí dokonce 17. „Je tady hodně míst, kam personál může utéct. Ti lokální můžou do Německa,“ řekl ČT předseda LOK nemocnice Karlovy Vary Martin Beránek. V německé nemocnici si totiž sestry vydělají v přepočtu přes 34 tisíc korun.

Benefity nabízené novým sestrám a lékařům v karlovarské nemocnici
Zdroj: ČT24

Zdravotníků bylo vždycky málo, takovou krizi ale nemocnice ještě neměla. Velký nedostatek se už projevil na odděleních, která se musí sdružovat. „Personál je dlouhodobě přetěžovaný. Dochází k pracovním neschopnostem,“ dodal generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März. Nemocnice proto začala zdravotníky lákat na mimořádné výhody. Nabízí například náborové příspěvky - pro sestry 50 a pro lékaře 70 tisíc korun. „Snažíme se vytvořit lepší ekonomické podmínky. Není to jenom o náborovém příspěvku, ale i postupném zvyšování platu,“ uvedl krajský náměstek pro zdravotnictví Jakub Pánik (ČSSD).

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče odhaduje, že v celém Česku chybí více než 2000 sester. Největší nouzi mají bývalé okresní nemocnice. Lepší situace je v těch fakultních, i když i ty o nové sestry stále bojují.