Osahával ženy v dopravě i na ulicích, policie ho dopadla

Brno – Až několik desítek žen obtěžoval čtyřiatřicetiletý muž, kterého v Brně zadrželi policisté. Útočník na jižní Moravě obtěžoval ženy a dívky, které si nejčastěji vyhlédl na zastávce městské hromadné dopravy. Muž útočil i na nezletilé, v minulosti mu lékaři diagnostikovali sexuální poruchu tušérství a pedofilie.

Muž poprvé zaútočil na začátku března, kdy obtěžoval v brněnských Bohunicích teprve desetiletou dívku. „Ve stejný den oznámila policistům dvaadvacetiletá žena, že jí v chodbě bytového domu v Žabovřeskách neznámý muž sahal na hýždě a poté utekl. Bezprostředně poté se pachatel přesunul do Komína, kde si vyhlédnul sedmnáctiletou studentku. Jakmile začala křičet o pomoc, muž se zalekl, nasedl do bílé fabie a odjel,“ popsala policejní mluvčí Petra Vedrová. O pár hodin později pak muž osahával sedmadvacetiletou ženu na Mendlově náměstí.

Muž si vyhlížel oběti například na zastávkách a pak se jich dotýkal v prostředcích městské hromadné dopravy. Vybíral si hlavně dívky v upnutém oblečení. Všechny útoky dopadly podobně – jakmile se žena začala bránit nebo křičet, útočník utekl.

O případech obtěžování hovoří kriminalista Vlastimil Jandera (zdroj: ČT24)

Pachatel neobtěžoval ženy jen v jihomoravské metropoli. Z Brna se přesunul do Znojma, kde si ráno vyhlédl šestnáctiletou dívku. „Natlačil ji do vchodu do domu a osahával ji na intimních partiích, pak utekl. Autem pak podle vlastních slov odjel na Prostějovsko. Vrátil se navečer a druhý den šel v Brně do práce. Po cestě ze zaměstnání už na něj čekali policisté,“ dodala Vedrová.

Muž už se s poruchami léčil

Podle Vlastmila Jandery z brněnské policie lékaři obviněnému v minulosti diagnostikovali sexuální poruchu pedofilie a tušérství – tedy poruchu, kdy muž vyhledává ženy, které osahává. Jakmile se proti tomu žena ohradí, odchází.

Muž byl v minulosti v podmínce za přechovávání dětské pornografie a soud mu uložil ambulantní sexuologické léčení. „Nyní se bude znovu zjišťovat jeho zdravotní stav,“ uvedl Jandera. Podle policie útočník tvrdí, že obtěžoval několik desítek žen. Policisté ho už obvinili za dva případy znásilnění a tři výtržnictví. Muž je ve vazbě, hrozí mu až deset let vězení. „Kriminalisté nyní žádají poškozené, které muž osahával a které se na policii neobrátily, aby se ozvaly na linku 158. Pomohou zmapovat pohyb útočníka a jeho deviantní chování,“ apeluje na veřejnost Vedrová.