Zastřelil muže místo zvěře. Soud myslivci potvrdil vězení

Brno – Trest tři a půl roku vězení a povinnost zaplatit odškodné 6 milionů korun myslivce Miroslava Kociána nemine. Krajský soud v Brně dnes potvrdil verdikt okresního soudu, trest je tak pravomocný. Myslivec v roce 2013 omylem zastřelil muže, který s kamarádem přespával na poli u lesa. Zasažený muž na místě zemřel, jeho kamarád dodnes trpí úzkostí a depresemi. Odsouzený myslivec pochybení odmítá.

Myslivec Miroslav Kocián se vydal v srpnu 2013 s bratrem na lov do Rakoveckého údolí na Vyškovsku. S sebou měl kulovnici s optickým zaměřovačem. Když chtěl nad pátou ráno vystřelit na srnu, udělal osudovou chybu: místo zvěře trefil jednoho z dvojice trempů, kteří přespávali ve slámě na poli. „Neměl střílet, pokud si nebyl stoprocentně jistý,“ zdůraznil dnes Krajský soud v Brně. Myslivec se totiž hájil právě tím, že střílel na zvěř a spící muže neviděl.

Když myslivec zjistil, že jeho střela zasáhla člověka, přivolal policii. Záchranáři už ale postřelenému nemohli pomoci. Kulka spícího muže trefila přímo do hlavy, zemřel okamžitě. Jeho kamarád, který spal vedle něj, se zhroutil. Dodnes má psychické potíže, trpí stresem, úzkostí a depresemi.

Rakovecké údolí, kde se tragédie stala, je oblíbeným cílem turistů. Nedaleko místa, kde mladíci přespali, se dokonce tu samou noc konala svatební oslava.

Myslivec měl v krvi alkohol

Okresní soud ve Vyškově Miroslava Kociána v listopadu 2014 potrestal třiapůlletým vězením. Podle verdiktu se dopustil usmrcení z nedbalosti, psychická újma druhého trampa pak byla vyhodnocena jako těžké ublížení na zdraví. Rodině zastřeleného muže musí Kocián vyplatit odškodné 5,7 milionu korun, kamarád zastřelého má dostat odškodné 19 600 korun. Tento verdikt dnes potvrdil i odvolací soud.

Podle soudu myslivec na lovu nedbal zvýšené opatrnosti. Navíc byl mírně pod vlivem alkoholu, podle znalců měl v krvi v době střelby od 0,28 do 0,43 promile. Sám Kocián pochybení odmítá. „Já jsem řekl, že je mi hrozně líto, co se stalo, ale stojím si za tím, že jsem postupoval tak, jak jsem měl. Pole jsem si předtím pořádně prohlédl a i podle soudních znalců byla střelba do bezpečného prostoru vyhodnocená správně. Ti kluci měli z té slamy udělaný takový pelech a nebyli v něm vidět,“ uvedl dnes u soudu myslivec s tím, že zváží možné dovolání.

Případ není ojedinělý

Podobné případy policie šetřila i v minulosti. Tragédií nedávno málem skončil například lov v Lukovečku na Zlínsku. Myslivec tam místo zvěře omylem střelil ženu, která v lese natírala stromky proti okusu. Postřelená utrpěla těžké zranění břicha, se kterým skončila v nemocnici. V roce 2011 na střelné poranění zemřel dvaadvacetiletý myslivec, který se vydal na lov daňků. Muže s devastujícím poraněním hlavy objevili vedle postřeleného daňka jeho dva kolegové. Šlo zřejmě o nešťastnou událost, muž se při lovu postřelil sám.

Policie apeluje na návštěvníky lesa, aby podobným tragédiím předcházeli a nosili oblečení jasných barev, případně reflexní doplňky.