Barokní andělé se po 15 letech vrátili z Rakouska do Životic

Dolní Životice - Dva barokní andělé, které roku 2000 ukradli neznámí zloději z kaple v Dolních Životicích na Opavsku, se vrátili. Rakouští kriminalisté je objevili v soukromé sbírce a české úřady je identifikovaly. Majitel souhlasil s vrácením. Od konce devadesátých let zmizely z českých kostelů stovky tisíc uměleckých děl. V posledních letech se občas daří některé dohledat a vrátit.

Sochy byly vedeny v mezinárodním registru ukradených památek. Rakouská policie si jich všimla, když je chtěl nový majitel, který je zdědil, prodat. „Vzhledem k tomu, že tito andělé nepatřili k tomu nejcennějšímu z jeho dědictví, nezdráhal se je vydat,“ uvedl konzervátor Ostravsko-opavské diecéze Rudolf Kopecký. Obě sochy převzal od dolnorakouských kriminalistů před třemi týdny na hranici Česka a Rakouska v Mikulově. „Jsou v poměrně dobrém stavu a bude možné je prakticky hned vystavit v kostele,“ uvedl Kopecký.

Andělé podpírali oltářní obraz v poutní kapli

Původně byly asi šedesáticentimetrové dřevořezby z druhé poloviny 18. století v poutní kapli svatého Salvatora na okraji obce. Zloději ji v roce 2000 zcela vyplenili. Andělé podpírali obraz nad oltářem, který také zmizel. I když kaple ještě stojí, dolnoživotický farář, který sochy převzal, je rozhodnutý je tam nevrátit. Budou, alespoň zpočátku, vystaveny v kostele Nejsvětějšího spasitele. „Kaple se používá jednou za rok. V kostele, který je vybavený elektronickým bezpečnostním systémem, budou v bezpečí,“ řekl farář Jan Kučera.

Po roce 1989 ukradli zloději i organizované specializované gangy z českých kostelů stovky tisíc uměleckých děl nevyčíslitelné hodnoty - sochy, obrazy, liturgické předměty i další vybavení kostelů a jiných církevních staveb. Končily většinou na aukcích a u starožitníků v Rakousku či Německu. Po vstupu republiky do Evropské unie a schengenského prostoru se policii začalo dařit plenění kostelů čelit. Teď už není na černém trhu o sakrální předměty moc zájem. „Podle rakouských kriminalistů je nasycen,“ řekl mluvčí biskupství Pavel Siuda.

Díky spolupráci především s rakouskými policisty a rozsáhlé databázi odcizených věcí se v posledních letech občas začaly některé ukradené památky vracet. Děje se to však sporadicky. „Za poslední roky se nám kromě těchto soch vrátil ještě jeden anděl z Itálie,“ shrnul konzervátor Kopecký.

Farář Jan Kučera a konzervátor Rudolf Kopecký
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Cenný kus převzali koncem minulého roku představitelé Opavy. Barokní socha svatého Jana Nepomuckého stávala na schodišti jednoho z historických domů na Dolním náměstí. Policisté ji objevili v rakouském starožitnictví, které ji nabízelo v přepočtu za 150 tisíc. Do Opavy se vrátila po 22 letech. Podle informací policejního prezidia byla jednou z asi patnácti, které se v minulém roce podařilo zajistit.

Vrácení památky předchází složité dokazování

Je to totiž složitý proces. Když policie sakrální památku objeví, následuje složitá fáze identifikace a poté dokazování. „Nejdříve procházíme tisíce položek a hledáme, jestli tam něco takového máme. Pokud ano, musíme prokázat, že je to skutečně ono dílo. Dělají se odborné expertízy a posudky. Ani průkazné ztotožnění neznamená, že se památka vrátí. Někdy se jí nabyvatel vzdá, jindy to odmítá a argumentuje, že ji získal v dobré víře,“ vysvětlovala mluvčí Národního památkového ústavu Jana Tichá. Dodala, že když vykrádání kostelů v devadesátých letech začalo, neexistovala žádná dokumentace. „Až v roce 1991 se začala budovat integrovaná databáze památek, která se dodnes rozrůstá,“ doplnila Tichá.

Dolnoživotičtí barokní andělé nejsou nějak zvlášť cenní, odhad je několik desítek tisíc korun. Podle konzervátora Kopeckého mají ale vysokou kulturní hodnotu.