Pacientka po zanedbání péče zemřela. Lékař dostal pokutu 150 tisíc

Frýdek-Místek - Okresní soud ve Frýdku-Místku potrestal chirurga tamní nemocnice Viktora Hladíka peněžitým trestem 150 tisíc korun a zákazem výkonu povolání na jeden a půl roku za zanedbání péče o pacientku, kterou podle soudu vystavil mučivým útrapám. Důchodkyně Ludmila Olšovská zemřela v nemocnici ve Frýdku-Místku roku 2010 na komplikace po nesprávně léčeném zánětu v břiše. Spolu s Hladíkem byl z ublížení na zdraví z nedbalosti obžalovaný také jeho kolega Petr Tancer. Toho soud zprostil viny.

Děti zemřelé pacientky od začátku tvrdily, že lékaři se dopustili řady chyb. Dala jim za pravdu lékařská komora, poté policie a po dvou letech dokazování i trestní soud, který vycházel z celkem jedenácti znaleckých posudků a z výpovědí svědků.

Diagnóza zácpa a tři klystýry nepomohly

Čtyřiadsedmdesátiletá Ludmila Olšovská byla přijata do frýdecko-místecké nemocnice 4. března 2010 se silnými bolestmi břicha. Lékař bez atestace Viktor Hladík stanovil diagnózu zácpa. Pacientce naordinoval tři klystýry. Už při prvním prý křičela bolestí. V noci telefonovala dceři a stěžovala si na nesnesitelné bolesti.

Rodina ihned zalarmovala nemocnici. Sloužící sestra informovala doktora Hladíka, ten ale podle soudu pacientce po telefonu předepsal opiát, který jen zastřel příznaky zánětu. Dál se o ni nestaral. Do rána byla žena v kritickém stavu. Měla prasklé tlusté střevo a celkovou sepsi organismu. Následné operace ji nezachránily. Zemřela koncem května.

Lékař vinu popírá, podle soudu lže

Hladík vinu popírá a tvrdí, že pacientku v noci vyšetřil. To už ale zpochybňovali pozůstalí, protože ve zdravotní dokumentaci o tom chyběl jakýkoliv záznam. „Pacientku, která si stěžovala na bolesti, osobně nevyšetřil a pouze jí po telefonu naordinoval opiát. Nenařídil sledování životních funkcí a sám ji také nesledoval,“ řekl soudce Vítězslav Božoň. Zdůraznil, že pacientku vystavil mučivým útrapám.

Ludmila Olšovská
Zdroj: ČT24

Druhého obžalovaného lékaře, který ženu operoval, avšak zvolil špatný operační postup, zprostil viny. „Operace nebyla úspěšná, ne každý neúspěch ale s sebou musí nutně nést trestní zodpovědnost,“ zdůvodnil rozhodnutí soudce. Lékaři odmítli verdikt komentovat. Doktor Hladík se ihned odvolal, jeho kolega se práva na odvolání vzdal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Rodina podala také občanskoprávní žalobu na nemocnici, kterou se domáhá odškodného. Její projednávání dosud neskončilo. Dva synové a dcera zemřelé se domáhají omluvy a odškodného čtvrt milionu pro každého z nich. Říkají, že nemocnice selhala nejen ve zdravotní péči, ale i lidsky, protože se jim nikdo ani neomluvil.