Zloději kovů poničili vzácné dveře, které hrály i v seriálu

V Pardubicích na konci února řádili zloději kovů. Snažili se tak zřejmě vydělat ještě před tím, než začala od března platit vyhláška, která jejich výkup omezuje. Poškodili mimo jiné památkově chráněné dveře, které se objevily například i v seriálu České televize Ďáblova lest.

Povrch dveří ještě nedávno zdobilo unikátní umělecké pokovování. Zloděj ho z nich ale nůžkami na plech odstranil. Nezastavilo ho ani to, že ničí téměř sto let starou památku. „Je to prakticky nejcennější neorenesanční historizující architektura nejen v Pardubicích, ale i v jejich okolí,“ podotkl historik architektury Pavel Panoch.

Za měď mohl zloděj ve sběrně kovů dostat maximálně tři tisíce korun. Policie zatím případ vyšetřuje jako přestupek, přesnou škodu má odhadnout až soudní znalec. „Vzhledem k tomu, že se jedná o kulturní památku, škoda bude daleko vyšší. Věc by proto měla být překvalifikovaná na trestný čin,“ uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.  

Pokovované dveře zničené zloději kovů
Zdroj: ČT24

Zloději kovů na Pardubicku během února poničili stejným způsobem desítky dalších objektů. Na sídlišti Dubina například ukradli měděnou růži, která zde byla od roku 1990. Skulptura květiny měla hodnotu 150 tisíc korun.

Byl to ale zřejmě jeden z posledních velkých nájezdů zlodějů kovů. Od 1. března už totiž platí nová vyhláška, podle které nesmějí sběrny fyzickým osobám vyplácet hotovost. Policisté věří, že podobných krádeží bude díky tomu ubývat.

Zloději kovů zničili vzácné dveře (zdroj: ČT24)