Obec se vzepřela ministerstvu: Odmítá přejmenovat ulice se stejným názvem

Peruc na Lounsku se postavila ministerstvu vnitra. Odmítla na jeho výzvu přejmenovat ulice, které mají stejný název. Existují totiž i sto let, zatímco zákon, který to zakazuje, vznikl nedávno. Lidé by kvůli změně museli měnit doklady.

Lidé by kvůli změně adresy museli měnit doklady (zdroj: ČT24)

Dvě ulice v obcích v okolí Peruce - a obě se jmenují Sokolská. Jejich obyvatelé odmítají, aby se přejmenovala zrovna ta jejich. Argumentují tím, že už jsou zvyklí, že s přejmenováním by byly další problémy při výměně dokladů. Za výraznou komplikaci považuje výměnu dokladů po případném přejmenování i místostarosta Peruce Jan Vnouček (ZpP). 

Sedm původních vesnic se v 80. letech 20. století spojilo pod jednu radnici. Historicky dané názvy ulic jim zůstaly. Před čtyřmi lety se změnil zákon. A ministerstvo začalo radnice obesílat - upozorňuje na nezákonnost a vyzývá ke zjednání nápravy. „Obecně jde o dvacet třicet lidí v každé ulici,“ konstatuje Jan Vnouček (ZpP), místostarosta Peruce.

Obce v okolí Peruce spadají pod tamní radnici
Zdroj: ČT24

Obyvatelé obou ulic Sokolská tvrdí, že právě oni mají na tento název nárok, protože u nich je sokolovna. Podobný problém je s dvěma ulicemi s názvem Hřbitovní.

Hlavní důvod proč se mají ulice přejmenovat, jsou prý záchranáři nebo hasiči, aby se při zásahu neztráceli. Jenomže ti mimo kameru přiznávají, že stejné ulice v různých vesnicích nejsou problém. Důležité jsou podle mluvčího hasičů v Ústeckém kraji Lukáše Marvana hlavně orientační body - jako například kostel, radnice nebo les.

„Jsou to samostatné vesnice, není to nějaká jedna zástavba, to bych chápal, kdyby to byla jedna zástavba,“ podpořil svůj odpor k přejmenovávání ulic místostarosta Peruce. „Je to asi opravu taková úřednická šikana, protože nevidíme ten smysl proč to dělat,“ řekl Jan Vnouček (ZpP), místostarosta Peruce.

Zastupitelé proto přejmenování teď odmítli a poslali to na vědomí ministerstvu. To obratem zaslalo novou výzvu. „Podle výkladu MV je to porušování zákona. Sankce za to nehrozí, ale porušení zákona to je. V případě, že v obci jsou ulice se stejným názvem, my při naší metodické činnosti obcím doporučujeme a říkáme, aby od toho upustily, aby v obci byla ulice pouze s jedním názvem,“ řekl Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva vnitra.

Přitom pět vesnic spojených pod Perucí nemá pojmenované ulice vůbec. Domy mají jen čísla popisná. Teoreticky tak může existovat pět stejných adres. To ale ministerstvu nevadí - zákon to povoluje. Místostarosta Peruce k případnému řešení i této nesystémovosti poznamenal: „Museli by dojít k tomu, že bychom si nechali přečíslovat všechny domy ve všech vesnicích, což snad každý pochopí, že je to nesmysl,“ řekl Jan Vnouček (ZpP), místostarosta Peruce.