Volby v Brně-sever platí. Krajský soud změnil svoje původní rozhodnutí

Brno - Volby v Brně-sever jsou platné. Brněnský Krajský soud po rozhodnutí Ústavního zamítl žádost o jejich zrušení kvůli kupčení. Podle obžaloby měli voliči za hlasování ve volbách slíbený vstup na zábavu s občerstvením zdarma. Podnikatel, který ji pořádal, už dříve přiznal, že mohl lidem doporučit konkrétního kandidáta - starostu Rostislava Hakla (ČSSD). Ten spojitost s kupčením od začátku odmítal.

Krajský soud znovu rozhodoval o platnosti voleb v Brně-sever. Dnes je ale posuzoval na základě nálezu Ústavního soudu. Ten v únoru upozornil, že Krajský soud na případ nesprávně aplikoval závěry Ústavního soudu týkající se voleb ve městě Krupka.

V Krupce totiž bylo prokázáno pojetí volební kampaně obchodně-tržním způsobem. To znamená, že voliči byli upláceni a dopravováni do volebních místností za účelem hlasování pro konkrétní volební stranu. Hlasování mělo dokonce zajištěné zpětnou vazbu založenou na kontrole, zda tito voliči skutečně určenou stranu zvolili. Naproti tomu ve volbách v městské části Brno-sever nebylo prokázáno, že by tam byl na voliče vyvíjen nátlak.

Komunální volby v Brně-sever

Komunální volby se konaly 10. a 11. října 2014 společně s volbami do třetiny Senátu. Už během volebního víkendu prý zpozorovali členové komisí ve zmíněné městské části zvláštní chování některých voličů. „Byli to voliči, byli u voleb evidentně poprvé. Často ani nespadali do našeho okrsku, i když chtěli volit, byli instruováni buď tou paní, nebo na sebe sami křičeli v té místnosti: “Vol jedničku.„ Nebo jeden vyloženě řekl: “Tak, který je ten starosta, kterého máme volit?" vypověděl u soudu člen volební komise Václav Malý. Chování voličů se nezdálo ani studentům politologie, kteří ve volebních místnostech prováděli průzkum.

Stížnost na průběh voleb nakonec podal lídr kandidátky lidovců v Brně-sever Petr Hladík. „Členové volebních komisí protokolárně stvrdili, že tam přicházeli lidé, kteří neznali systém voleb, jen věděli, jak mají volit a že za to něco dostanou,“ uvedl důvod stížnosti Hladík. Hlasy měly být údajně určeny pro starostu Rostislava Hakla. Ten popřel, že by s tím měl cokoliv společného. „Já neustále tvrdím, že jsem žádným způsobem do tohoto procesu nevstupoval,“ okomentoval záležitost Hakl.

Ústavní soudci ale poukázali na to, že povinností členů okrskové volební komise je i udržování pořádku ve volební místnosti a dozor nad průběhem hlasování. „Není zřejmé, že by členové okrskových volebních komisí při zmiňovaném podivném chování voličů ve volebních místnostech nějak zasahovali. Není možné proto vyloučit, že toto chování vyhodnotili jako problematické až po zjištění volebního výsledku,“ vysvětlila při nálezu Ústavního soudu jeho mluvčí Miroslava Sedláčková.

Výsledky voleb v Brně-sever v roce 2014

Volby překvapivě vyhrálo Sdružení občanů Lesné, které v 35členném zastupitelstvu získalo devět křesel. Po šesti mandátech mají hnutí ANO a ČSSD, čtyři křesla získali lidovci a po dvou mandátech A co Brno?, KSČM, ODS, TOP 09 a Strana zelených. Vítěz voleb ale nakonec skončil v opozici, už 17. října byla podepsána koaliční smlouva mezi ANO 2011, ČSSD, „A CO BRNO?“ Společně pro Brno – sever, TOP 09 a Stranou zelených. Koalice pěti stran měla městské části vládnout křehkou nadpoloviční většinou 18 hlasů.

Zdroj: ČSÚ, ČT