Firma šéfa lihové mafie Březiny je v insolvenčním řízení

Brno - Krajský soud v Brně zahájil insolvenční řízení se společností Morávia-Chem. Tu tajně vlastnil údajný šéf takzvané lihové mafie Radek Březina. V areálu firmy, která se specializuje na výrobu lihových příměsí pro automobily, Březina prováděl falešnou denaturaci lihu. Společnost tak hraje klíčovou roli v obchodech s nezdaněným alkoholem.

Insolvenční návrh podalo samotné vedení Morávia-Chem, které vypočítalo své závazky na zajištění spotřební daně. Podle společnosti je to 630 milionů korun, které není schopná splatit. Vlastníkem společnosti byl zlínský podnikatel Radek Březina. Ten se podvody vyhýbal placení daní za dovážení lihu mezi lety 1998 a 2001. Lihová mafie, kterou měl Březina vést, tehdy stát údajně připravila zhruba o 2,5 miliardy korun takzvaným čištěním lihu.

Kontroverzní podnikatel vozil denaturovaný líh do areálu Likérky Daněk, kde ho čistil, aby bylo možné vyrábět z lihu alkoholické nápoje. Potom ho přečerpával podzemním potrubím do skladu společnosti Morávia-Chem. Povinností firmy bylo líh znehodnotit tak, aby ho nebylo možné využít k výrobě nápojů. Díky tomu, že zkorumpovaní celníci falšovali potvrzení o denaturaci, vznikly miliony litrů lihu, který se prodával na výrobu alkoholu a nezaplatila se z něj ani koruna na daních.

Kauza lihové mafie

Kauza je mimořádná svým rozsahem. Škodu žalobce vyčíslil na 6,7 miliardy korun, stát na daních tratil celkem 15 let. Nejvíc to bylo v letech 2004 až 2005. Podle obžaloby skupina čistila skoro jeden a půl milionu litrů technického lihu, který pak používala na výrobu nezdaněných alkoholických nápojů. Obžalovaným hrozí tresty od devíti let a dvou měsíců do 13 let a čtyř měsíců. Praktiky lihové mafie zmapovali Reportéři ČT - podívejte se na reportáž.

V polovině prosince žalobci obvinili dalších sedm lidí, a to z legalizace výnosů z trestné činnosti Březinovy skupiny. Podle státního zástupce Petra Šeredy jde o majetek v hodnotě 384 milionů korun. Dotyční jsou obviněni za to, jak s těmito penězi nakládali, totiž za nákupy cenných papírů, nemovitostí či splácení úvěrů. V souvislosti s tím poslal soud do vazby Březinova otce Vladimíra.