Krajský soud zrušil rozsudek nad majitelkou growshopu v Krnově

Ostrava – Krajský soud v Ostravě zrušil rozsudek nad Lenkou Burkowiczovou z Krnova, která provozovala takzvaný growshop. Po předloňské masivní razii protidrogové centrály ji policie společně s desítkami dalších lidí z celé republiky obvinila z šíření toxikomanie. Okresní soud ji potrestal podmínkou. Žena se ale odvolala. Krajský soud teď shledal v rozhodnutí vady a nařídil nové projednání.

Lenka Burkowiczová si po těžkém úrazu způsobeném vrtačkou dlouho nemohla najít práci a žít z podpory v nezaměstnanosti nechtěla. Když zjistila, že v Krnově není žádný obchod s pěstitelským vybavením, rozhodla se zkusit podnikání. Na podzim roku 2012 si půjčila půl milionu a pak otevřela growshop. „Předem jsem se informovala, že podobné obchody fungují dlouho a policie s nimi nemá problém. Policisté u mne v obchodě po otevření také byli, ale neupozornili mne, že bych dělala něco nelegálního,“ řekla žena.

Neděla jsem nic nelegálního, tvrdí žena

Její obchod se pomalu rozbíhal, zřídila si i e-shop a úspěšně požádala úřad práce o zaměstnance, na kterého brala dotace. Jak uvedla před rokem v pořadu Reportéři ČT, po úraze jí konopí pomohlo. Semínka marihuany prý ale prodávala jen zpočátku. Po policejním zátahu byla obviněna ona i její dva zaměstnanci z šíření toxikomanie. Tvrdí, že v obchodě neměla v době prohlídky žádnou marihuanu. „Zbylo mi jen asi 19 balíčků, které jsem měla doma,“ líčila.

Soud zrušil rozsudek nad majitelkou growshopu

Ženě se najednou zhroutila existence. Zůstalo jí prý tehdy sedm set korun a spousta dluhů. „Taky jsem se asi na rok zavřela doma. Měla jsem problém vycházet ven a s někým mluvit. Najednou jsem byla kriminálník a nedokázala jsem se s tím smířit,“ řekla.

Burkowiczovou přišli k soudu podpořit někteří další obvinění majitelé obchodů. „Měl jsem ve svém obchodě spoustu různých kontrol. Nikdy nikdo neřekl, že je na tomto podnikání něco špatného. Nechápu, proč se to po 16 nebo 17 letech, co growshopy fungovaly, začalo řešit, navíc takovým způsobem,“ zlobil se Martin Lukášek, který měl grwoshop v centru Ostravy. Podobně jako Lenka Burkowiczová má teď dluhy a čeká ho soud za šíření toxikomanie.

Burkowiczová odmítá, že prodávala něco, co by obsahovalo drogy. „Necítím se vinna. Prodávala jsem a nakupovala zboží, které u nás lze nakupovat a prodávat legálně. Nic z toho neobsahovalo THC. Byla jsem obyčejný živnostník,“ hájí se žena. Bruntálský okresní soud její případ znovu posoudí.

Growshop
Zdroj: ČT24

Někteří majitelé obchodů již dostali podmínky

Na soudy čekají i další lidé. Například Michal Otipka z Prahy, který prodával mimo jiné prostředky na ochranu rostlin, hnojiva nebo substráty. Uvedl, že mu policie zabavila zboží za 15 milionů korun. Část mu ale vrátila a jeho obchod, na rozdíl od toho Lenky Burkowiczové, funguje dál podobně jako některé další.

Důvodem rozsáhlého policejního zátahu na konci roku 2013 bylo, že growshopy sloužily výhradně pro zboží k pěstování konopí a jejich majitelé podle policie veřejně propagovali pěstování a užívání marihuany. Také Nejvyšší soud při řešení stížnosti majitelů obchodů kritizoval, že zpřístupňují návodné informace a poskytují morální podporu a materiální zajištění pro zneužívání návykových látek.

Někteří majitelé growshopů už dostali pravomocné tresty. Před rokem potrestal soud v Brně podmínkami Jiřího Schönweitze a Tomáše Volfa, kteří prodávali technologické vybavení i semena konopí na internetu a v kamenných obchodech v Brně a Olomouci. Dalším odsouzeným k podmínečnému trestu je provozovatel obchodu v Lomnici nad Popelkou.