V Buďánkách začne úklid, poté revitalizace, slibuje Praha 5 – ne poprvé

Praha – V Buďánkách začne vyklízení odpadu. Praha 5 sice dlouhodobě deklarovala zájem o historickou dělnickou osadu, která dlouhodobě chátrá, záchranné práce ale zatím nezačaly. Nyní se to podle Šárky Mlátilíkové z kanceláře starosty Prahy 5 změní, vyklizení odpadu a sutin má být prvním a nutným krokem k revitalizaci Buďánek. Bude stát 1,181 milionu korun.

Úklid Buďánek má začít ještě v březnu. Konkrétní termín ale zatím Praha 5 nemá, protože zahájení prací musí předcházet schválení letošního rozpočtu. Ten zastupitelé projednají 19. března. Vedení městské části ale počítá s tím, že naplní dávné plány na přeměnu opuštěné dělnické kolonie v kulturní centrum. „Postupné vyklízení lze považovat za prvotní a nutnou součást revitalizace osady Buďánka,“ uvedla Šárka Mlátilíková.

Po vyklizení oblasti má následovat oprava pěti dochovaných zchátralých domků, první přijde na řadu bývalá mlékárna. Na místech, kde dříve stály další, ale spadly nebo byly zdemolovány, mají vzniknout budovy nové. Nepůjde o přesné repliky, měly by však mít původní půdorys i objem.

Památkově chráněná Buďánka jsou ve správě Prahy 5 od roku 1996. Za vlády starosty Jančíka skončila ohlášená revitalizace demolicí části budov. Později vznikla myšlenka vytvoření kulturního centra Buďánka, žádné plány se ale nepodařilo uskutečnit. Naposled o záchraně Buďánek hovořilo tehdejší vedení městské části počátkem minulého roku, k záměru však podezřívavě přistoupil magistrát a městská rada vyzvala Prahu 5, aby předložila podrobnou dokumentaci o „nakládání s nemovitým majetkem hlavního města Prahy svěřeným do správy městské části Praha 5“. Hovořilo se tehdy i o hrozbě tzv. odsvěření, kterým by hlavní město odebralo své části správu kolonie.

Buďánka jsou jedinečným příkladem pražské dělnické kolonie z 19. století, jaké bývaly na Smíchově, ale i v dalších dělnických čtvrtích – Karlíně či Holešovicích. Na místě většiny z nich dnes stojí bloky bytových domů z první poloviny 20. století, občas i novější stavby.