Hrál si na šlechtice a vylákal z lidí 92 milionů. Dostal 10 let

Ostrava - Krajský soud v Ostravě poslal za podvody na deset let do vězení učitele tance z Frýdku-Místku Karla Šimka. Vydával se za šlechtice s anglickými kořeny, poškozené, ze kterých podle rozsudku vylákal 92 milionů korun, přesvědčoval ke vkladům do jeho obchodů sliby, že je zhodnotí až o 200 procent. Měl okázalé a suverénní vystupování, ukazoval diamanty, tvrdil, že má zlatý poklad a že spravuje majetek významných boháčů z celého světa.

Proces s Karlem Šimkem, který podle rozsudku připravil o peníze 1200 lidí z celé republiky, trval tři roky. Mezitím ho soud propustil na svobodu. K soudu přišel oblečený jako extravagantní boháč - celý v bílém včetně polobotek a klobouku, se zlatými prsteny na rukou. Tvrdí, že je nevinný, že je naopak sám obětí svého společníka, který ho prý okradl o desítky milionů. Soud ale jeho obhajobě neuvěřil.

Zlatý důl a byty v Londýně

Šimko podle soudu přesvědčoval lidi, aby investovali do jeho společnosti Astra Invest Limited. V letech 2008 až 2010 přijímal až milionové částky a sliboval velkorysé zhodnocení vkladů, ke kterému nikdy nedošlo. Mnoho lidí přišlo o celoživotní úspory. „Jsem vdova. Děti mi ještě studují. Peníze, které jsem šetřila, dokud jsem mohla, jsou pryč,“ řekla při zahájení procesu jedna z okradených Marie Hanáková.

Vkladatele získával sám i prostřednictvím dalších lidí. Lákal je historkami o svém velkém bohatství a vlivu. Tvrdil, že mu patří zlatý důl nebo byty v Londýně. Další sumy vylákal jako zálohy na zprostředkování půjček, ze kterých také nebylo nic. Někteří okradení údajně ještě dnes věří jeho tvrzení, že kdyby nebyl zatčen, peníze by se jim vrátily.

Soud dospěl k závěru, že šlo od začátku o podvod. Šimko není podle senátu šlechtic, nemá žádný majetek. „Jeho společnost nevyvíjela žádnou činnost, z jejíchž výnosů by byl mohl závazkům dostát. Neměl žádné jiné zdroje příjmů než přijaté vklady. Naopak u finančního úřadu měl v době, kdy z lidí lákal vklady, devítimilionový dluh,“ vysvětloval soudce.

Peníze padly na sebeprezentaci

Peníze, které mu důvěřiví lidé svěřili, utrácel za sebe. „Vše spotřeboval na vlastní sebeprezentaci, včetně nákupu zlata a diamantů, takže to byla obrovská částka. Další peníze utratil za nesmyslné zahraniční cesty,“ líčil v době podání obžaloby státní zástupce Michal Togner.

Karel Šimko trvá na své nevině. Proti rozsudku se odvolal k nadřízenému soudu. Šance, že poškození dostanou své peníze zpět, je velmi malá. „Vymáhání prostředků po panu Šimkovi bude zřejmě velmi obtížné. Peníze, které měl, jsou vybrány,“ řekl zmocněnec Miroslav Burget.