Budou zámečníci a gymnazisté chodit do jedné školy?

Královéhradecký kraj - 16 středních škol v Královéhradeckém kraji čeká slučování. Asi nejhlasitěji se proti plánu krajských politiků ozvali ve Vrchlabí. Tamní učiliště se má totiž spojit s gymnáziem ve dvacet kilometrů vzdáleném Hostinném. Z toho, že nakonec strojnická škola zanikne, mají strach i firmy z Vrchlabí.

Podnikatel Miroslav Hrubý se ve Vrchlabí vyučil a má tam svou strojírenskou firmu. Tamním učilištěm prošlo i 12 ze 14 jeho zaměstnanců. Pan Hrubý se teď bojí, že další strojaře už nebude mít kde shánět. Učiliště totiž podle něj zásobovalo řemeslníky celé Podkrkonoší: „Když se přemístí do místa, které nemá strojařskou tradici, tak ten učňák prostě chcípne,“ uvedl Miroslav Hrubý.

Učiliště ve Vrchlabí má tradici už 150 let. Většina absolventů končí právě v místních firmách. A ani těm se nápad přestěhovat učně 20 kilometrů od dílen a továren nezamlouvá.

„Postavila se za nás automobilka, postavily se za nás všechny kovovýroby ve Vrchlabí. Ty firmy jsou velice rády, že můžou mít naše žáky,“ řekl Pavel Novák, mistr ze SOU a SOŠ Vrchlabí.

Učiliště ve Vrchlabí připravuje řemeslníky pro kovovýrobu už 150 let
Zdroj: ČT24

Učňové z Vrchlabí by měli - doslova - zachránit Gymnázium Hostinné. Tato škola ve městě se 4 000 obyvateli se totiž už roky potýká s nedostatkem žáků. Například v maturitním ročníku je 12 studentů a v septimě jich je 15. Jak ale v jedné škole srovná gymnazisty a zámečníky, to zatím netuší ani ředitel gymnázia. „Je těžké si představit spojení těchto oborů. Pokud by ke sloučení došlo, tak by nám nic jiného nezbylo,“ podotkl Martin Vlášek, ředitel Gymnázia Hostinné.

Podle krajské radní pro školství by ale školám, pokud by se nesloučily a dále by jim ubývali studenti a žáci, hrozil zánik. „A myslím, že to by bylo daleko horší než sloučení a podržení oborů, které tam chceme zachovat,“ konstatovala Táňa Šormová (nez. za KSČM), krajská radní pro oblast školství.

Učeň oboru zámečník při práci na soustruhu
Zdroj: ČT24

Poslední slovo ale budou mít krajští zastupitelé. Ti by se měli slučováním škol zabývat na konci března. 

Odpor proti slučování škol v Podkrkonoší (zdroj: ČT24)