Pokuta 130 milionů korun pro Ústí nad Labem za chyby v eurodotacích

Ústí nad Labem řeší, jak zaplatit pokutu 130 milionů korun. Peníze musí vrátit kvůli chybám v dotovaných projektech. Jde hlavně o opravu muzea v krajském městě. To proto zastavuje investiční akce. Podobné problémy má Ústecký kraj, chce žádat ministerstvo financí o prominutí.

Opravu muzea a jeho znovuotevření slavili v roce 2011 v Ústí nad Labem zpěvem. Oprava stála skoro půl miliardy korun. Z největší investiční akce se ale teď stala pro vedení města noční můra. Přes 100 milionů musí vrátit.

Slavnostní otevření opraveného muzea - rok 2011
Zdroj: ČT24

„Byla to velká rána, měli jsme přichystané nějaké investiční akce a v podstatě nás to zablokovalo. A v tuto chvíli řešíme jenom tu sankci,“ řekl Martin Mata (ANO), náměstek primátora Ústí nad Labem.

„Jsou to odvody za porušení rozpočtové kázně. Nyní jsme dostali potvrzeno z ministerstva financí, že město Ústí nad Labem je musí zaplatit,“ uvedla Jana Havlicová, ředitelka ROP Severozápad.

Náměstek primátora Martina Mata říká, bylo pochybení celkem devět. „Čerpaly se dotace v rámci 100 milionů korun a tyto prostředky nebyly uznatelné v rámci dotace,“ uvedl Martin Mata (ANO), náměstek primátora Ústí nad Labem.

Podle ředitelky Jany Havlicové se peníze, které město Ústí nad Labem bude vracet, dostanou zpátky do dotačního programu: pokud bude dostatek dobře připravených projektů, budou se na ně moci využít.

Přitom to, že oprava byla předražená, zjistili už loni kriminalisté. Nikoho ale neobvinili, protože nevědí, kdo ze zastupitelů ji schválil. Bývalý primátor Ústí nad Labem Jan Kubata uvedl 9. 4. 2014, že pro něj je důležité, že muzeum stojí, je opravené a využívané: „Nikdo z toho žádné peníze neodnesl,“ uvedl Jan Kubata.

Podle náměstka primátora Ústí nad Labem Martina Maty je sankce 72 milionů korun vyměřená společností Deloitte tzv. sankce separátní. „K tomu ještě přibyla další sankce z Úřadu regionální rady v hodnotě 39 milionů korun, to znamená, že se bavíme o sankci jenom v muzeu za 111 milionů korun. K tomu ještě samozřejmě musíme připočítat Sektorové centrum a kulturní dům, a to je v hodnotě 23 milionů korun,“ konstatoval Martin Mata (ANO), náměstek primátora Ústí nad Labem.

Peníze na sankci vezme město z přebytku hospodaření

Podle náměstka primátora Martin Maty vezme Ústí nad Labem peníze na uhrazení sankce z přebytku hospodaření z minulého roku. Plus plánuje přidat peníze z daňových výnosů z letošního roku.

Bourání sektorového centra - archivní záběr
Zdroj: ČT24

Vedení města Ústí nad Labem teď řeší, jaké projekty bude muset zastavit. Náměstek primátora Martin Mata (ANO) uvedl, že na nějakou dobu budou městské investice paralyzovány: „Měli jsme docela zásadní věc a to je podpora škol a školek v rámci bezpečnosti, kam jsme chtěli dát 3,5 milionu korun,“ řekl Martin Mata. Dalších 12 až 16 milionů korun mělo jít na výstavbu parkovišť. „V tuto chvíli nejsem schopen garantovat, že toto proběhne,“ řekl Martin Mata.

Přitom pokutované projekty byly na začátku celého skandálu okolo ROP Severozápad. Auditoři našli v roce 2012 chyby ve všech 35 vybraných akcích. Brusel program pozastavil včetně proplácení už slíbených dotací.

Vlajka EU v Bruselu
Zdroj: ČT24

Dotace se znovu rozjely, až když kraje slíbily, že spolu se státem zaplatí Bruselem nařízenou sankci. Ústecký kraj si proto skoro 600 milionů půjčil od ministerstva financí. Tvrdí, že na sankci přistoupil jen proto, aby se program rozjel. Za jeho problémy ale nemůže. „Budeme chtít, aby to, co splácíme, bylo zrušeno nebo aby to bylo investováno v našem kraji,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

„Předpokládáme, že výzvu ministerstvu financí odešleme v nejbližších dnech,“ dodala Lucie Dočekalová, mluvčí Ústeckého kraje. Ministerstvo financí ale už jednou podobnou žádost odmítlo.

Pokuta pro Ústí nad Labem za chyby v čerpání dotací (zdroj: ČT24)