Budou starostové přiznávat dary od 300 Kč?

Vláda připravuje novelu zákona o střetu zájmů. Ta počítá s tím, že by všichni politici - tedy od starostů až po ministry - museli sepisovat dary, které přesáhnou 300 korun. Starostům se to nelíbí, zvýší to prý jen papírování.

Dárek pro politika. I jim chtějí lidé občas udělat radost. Například v pondělí dostal nově zvolený primátor Chomutova jako dárek speciální chobotnici neznámé hodnoty. I ta se zřejmě bude muset přiznat. Někdy jsou ale dary spíš úsměvné - například náměstek primátora Karlových Varů Jiří Klsák (KOA) se smíchem popsal, jak mu paní přinesla porcelánové madlo splachovadla s tím, že je o něm známo, že sbírá „blbůstky“ z Karlových Varů. 

A tak se kanceláře starostů po celé zemi plní předměty různých cen a velikostí. Například primátor Karlových Varů přijme ve slavnostním salonku každý rok zhruba 100 delegací. Třeba královna Velikonočního ostrova mu přivezla korále. Další vzácní hosté darovali hedvábné dečky, zdobené krabičky a obrazy. Cenu jednotlivých darů nikdo na radnici nezná.

„Můžeme se dostat do neřešitelných situací, kdy přijede zástupce vlády a já mu dám květinu, paní ministryni, a ona se mě bude muset zeptat, kolik ta květina stála, jestli ji bude muset přiznat. Je to nesmyslné,“ konstatoval primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).

Primátor dodal, že to je z jeho pohledu zabývání se úplně zbytnými detaily: „Neřešíme zásadní věci. Budeme vypracovávat pro každého dotazník, aby nám řekl, jestli ten dar, který nám veze, má hodnotu větší než 300 korun. Je to z mého pohledu naprostý nesmysl,“ řekl Petr Kulhánek.

Dary pro vedení města Karlovy Vary
Zdroj: ČT24

Podle starostů evidence darů korupci nezabrání. Jediný rozdíl bude v tom, že výrazně přibude papírování. „Poctiví se uplatit nenechají a ti nepoctiví rozhodně kvůli 300 korunám nebudou měnit svoje rozhodnutí,“ konstatoval Dan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí ČR.

„Já si myslím, že to bude znamenat přesně to, co říká Agatha Christie ve svých románech, tedy list se nejlépe ukryje v lese. Pokud se naprosto absurdním nařízením ustanoví, že starostové a starostky budou muset přiznávat dary od 300 korun, lehce se v tom ztratí asi něco podstatnějšího, ale naroste tím naprosto zbytečná byrokracie. Protože 300 Kč, to může být lepší lahev vína, nebo téměř každá knížka, která je v ČR vydána. V tomto okamžiku je to nařízení samozřejmě naprosto absurdní,“ uvedl Dan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí ČR.

Podle Dana Jiránka by hranice pro výši daru, aby se musel hlásit, měla být stanovena například na 10 000, případně na 5 000 korun. „Měla by tam být nějaká rozumná výše daru, od kterého se dá usuzovat, že ten dar už by mohl způsobit třeba změnu rozhodnutí,“ navrhl Dan Jiránek.

Jiří Dienstbier: 300 korun není jediná hranice pro přiznávání darů

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva, ale uvedl, že v novele zákona o střetu zájmů se stanoví více hranic, aby se dar musel hlásit. Hodnota 300 Kč tedy není jediným parametrem, který se bude posuzovat. „Například celková výše majetkového příjmu, ať už v podobě nějakých darů a podobně, musí dosáhnout 100 tisíc korun, a pouze v tom případě se pak vykazují jednotlivé částky. Hranice 300 Kč, byť to vypadá, že to je nepoměrné, tak vyplývá z toho, že právní řád by měl vycházet z nějaké vnitřní logiky. A tato hranice je uplatněna ve služebním zákoně, kde státní úředníci mají zakázáno přijímat dary nad tuto hranici. V tomto případě jde pouze o vykazování, nikoli o zákaz přijímání,“ konstatoval Jiří Dienstbier.

Primátor dostává dary od řady zahraničních návštěv
Zdroj: ČT24

Podle Jiřího Dienstbiera se zákon mění, protože celý systém nefunguje efektivně. „Například tady není jednotné metodické vedení, které by měl zajišťovat ústřední správní úřad. Je tady velká nejednotnost v tom, kdo a kde vůbec ta přiznání podává, dokonce se někdy stává, že ti, kteří by měli, tak je ani nepodávají,“ řekl Jiří Dienstbier. Podle něj také v dosavadním systému chybí efektivní kontrola nejen toho, že někdo přiznání podal, ale i toho, zda uvedl pravdivé údaje. Chybí též jasné sankce na všechny případy možného porušení zákona.

Novela má podle Jiřího Dienstbiera zajistit kontrolu dvojím způsobem. Jednak tím, že zavádí centrální evidenci, umožní kontrolu ze strany veřejnosti, ze strany občanů i neziskových organizací, které se zabývají protikorupční oblastí. „A samozřejmě umožní mnohem efektivnější kontrolu ze strany státu tím, že je jasně vymezen úřad, který by měl jednotně k této věci přistupovat a který zároveň bude mít oprávnění vstupovat do dalších registrů, evidencí, informačních systémů veřejné správy tak, aby mohl a dokonce musel prověřovat pravdivost jednotlivých přiznání,“ uvedl k novele ministr Jiří Dienstbier.

Budou starostové dary posílat úředníkům do Prahy?  

Někteří starostové počítají v souvislosti s novelou a přiznáváním darů nízké hodnoty i s radikálním řešením. Například starosta Jenišova Ivan Truksa (nez.) uvedl, že jakmile by takový dárek obdržel, okamžitě by ho poslal úředníkům na příslušné ministerstvo do Prahy. Popsal také, jak to v běžném životě na malých obcích s dary je: „Nepřijímáme od lidí dary, ale spousta lidí prostě uteče a tu flašku rybízového vína nám tam nechá. Takže já to teď budu mít jednoduché. Vemu flašku rybízového vína, zabalím ji a pošlu ji na ministerstvo spravedlnosti, ať si tam dopřejí,“ řekl Ivan Truksa (nez.), starosta Jenišova.

Podle Jiřího Dienstbiera by se povinnost měla týkat také členů vlády, poslanců a senátorů. Výpis darů by měl odevzdávat každý, kdo vedle platu za rok získá peníze či věci za více než 100 000 korun.