Primátorem Chomutova po opakovaných volbách je Daniel Černý

Chomutov – Z koalice vítězného sdružení PRO Chomutov a hnutí ANO s KSČM vzešel Daniel Černý jako nový primátor. Ve městě musely proběhnout nové volby, opakování nařídil soud kvůli kupčení s hlasy.

Chomutov zná svého primátora, je jím Daniel Černý (zdroj: ČT24)

Ačkoli se v Chomutově musely volby opakovat, na výsledné složení radnice to vliv nemělo. Město povede stejná koalice, která vznikla po prvním hlasování. Sdružení PRO Chomutov se tak spojilo s hnutím ANO a KSČM. Za primátora vybrali Daniela Černého z protestního sdružení PRO Chomutov. To má v zastupitelstvu 11 křesel a jako jeden z hlavních volebních programů si vytklo úplný zákaz hazardu. 

Pro město je to poprvé, kdy primátor nepochází z tradiční, celostátní strany. „Nastupují noví lidé, nezatížení politickým nebo ekonomickým diktátem. To je pro město dobře,“ uvedl Černý. K obměně došlo v celé radě města. Poprvé od doby Občanského fóra není ve vedení města žádný politik ODS nebo ČSSD. Opoziční pozice tak čeká i na bývalého primátor Jana Mareše (ČSSD). Občanští demokraté se navíc do zastupitelstva vůbec nedostali. 

Černý obdržel v hlasování dvacet hlasů, přičemž zastupitelstvo má pětatřicet členů. Černý už před zvolením na zasedání řekl, že pokud povede město, čeká Chomutov změna. „Chceme změnit pověst města označovaného za mafiánské a dát Chomutovu novou tvář,“ řekl nyní primátor. Po boku Černého stane jako uvolněný náměstek Marek Hrabáč (ANO) a jako neuvolněný náměstek Marian Bystroň (PRO Chomutov). Radními byli zvoleni za KSČM Ladislav Drlý, Jaroslav Komínek a Libuše Zmátlová. Za PRO Chomutov, které bylo v minulém volebním období v opozici, se radními stali Ivana Chábová, Jan Hartman, Monika Mrugová a Vladimír Koten. Za hnutí ANO, jež je v zastupitelstvu poprvé, byla zvolena Karina Sobotková.

Daniel Černý vystudoval průmyslové inženýrství a management na Západočeské univerzitě v Plzni. Po studiích začal pracovat v rodinné firmě, kde se dostal až na pozici obchodního ředitele. Je aktivním fotografem a spolupořadatelem kulturního festivalu Obnaženi. Postupně zakoupil několik nevyužitých či zanedbaných budov v kraji, jako chomutovský obchodní dům Labuť, kadaňskou školku a jesle Raduška nebo žateckou synagogu. Cílem je jejich oprava a znovuoživení. V komunálních volbách byl lídrem na kandidátce hnutí PRO Chomutov na návrh Strany zelených.