Přerov chce vzkřísit náměstí Svobody

Přerov - Zanedbané náměstí Svobody v centru Přerova má šanci na obnovu. Místní radní chtějí získat 25milionovou dotaci z grantové výzvy, kterou vyhlásila Nadace proměny. Zdejší park je už desítky let neudržovaný a stává se terčem vandalů, radnice by ho ráda proměnila v reprezentativní část města.

Reportáž: Přerov chce oživit padlou slávu náměstí Svobody (zdroj: ČT24)

„Ze svého rozpočtu na úpravu náměstí momentálně peníze nemáme, takže by se nám finanční injekce určitě hodila,“ uvádí tisková mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová. Žádost o dotaci musí poslat do konce října, už příští týden potom chtějí o budoucím vzhledu parku debatovat s veřejností.

„Velmi silnou stránkou toho parku je jeho poloha. Nachází se v centru města, je obklopen vysokými domy a na tom všem se dá stavět. Uděláme maximum pro to, abychom tento grant získali,“ dodává architekt a člen městské rady Jan Horký. O vítězi nakonec rozhodne správní rada Nadace Proměny v říjnu letošního roku.

Chloubou města byl park na náměstí Svobody ještě za první republiky, v současnosti v něm ale korzují leda městští strážníci; v oblasti náměstí a přilehlých ulic hlídkují 24 hodin denně, plocha navíc těsně sousedí s vyloučenou lokalitou.