Statisícové škody obchodníků z pardubické třídy Míru

Pardubice - Několik obchodníků, podnikajících na pardubické třídě Míru, bude po městě žádat náhradu škod, které způsobili stavbaři při rekonstrukci této páteřní ulice. Škody se podle prvotních odhadů mohou vyšplhat na několik set tisíc korun.

Rodina Pavla Lejhance podniká na pardubické třídě Míru po desetiletí. Před více než rokem si pan Lejhanec nechal zrekonstruovat dům a interiér prodejny. Teď zjistil, že mu praská fasáda. „Tady jsou nadělané trhliny, sloup je utržený, u vedlejšího sloupu jsou na svislo trhliny,“ uvedl obchodník Pavel Lejhanec. 

Obchodník tvrdí, že fasádu poškodily otřesy při práci těžkých stavebních strojů. „Celý dům vibroval, úplně se klepal, že jsem vyšel ven a žádal jsem, jestli by nemohli vymyslet třeba jinou frekvenci vibrace, aby ten barák toto nedělal,“ řekl Pavel Lejhanec a dodal, že navíc měl zcela nový obchod každý den plný prachu.

Pavel Lejhanec současně poukazuje i na špínu na fasádě. „My se obrátíme na magistrát s žádostí o pomoc při opravě fasády - minimálně její umytí. A myslím si, že se potom bude muset přetřít,“ upozornil Pavel Lejhanec.

Stavbaři měli údajně poškodit i dveře a výlohy jeho obchodu. Škody ale sčítají i další provozovatelé restaurací, prodejen a majitelé nemovitostí. Třída Míru se má otevřít na konci března. 

„Podle smlouvy se zhotovitelem stavby by za škody vzniklé během rekonstrukce třídy Míru byl zodpovědný zhotovitel stavby,“ konstatoval Radim Jelínek, mluvčí pardubické radnice. „Budeme se samozřejmě snažit řešit vše ve spolupráci s firmou Syner. Ve chvíli, kdy by někdo vyloženě požadoval náhradu škody po městě, tak potom budeme vymáhat zpátky škodu po zhotoviteli stavby,“ dodal Radim Jelínek.

„Před rekonstrukcí třídy Míru jsme provedli pasportizaci dotčených objektů a v průběhu prací oprávněné stížnosti majitelů nemovitostí vyřešili. Některé případy zbývá dořešit,“ podotkl Ondřej Paclt, mluvčí společnosti Syner.

„Pro poškozené je samozřejmě nejjednodušší obrátit se se žádostí o náhradu škody přímo na město než někdy složitě vyhledávat firmu, která mohla konkrétní poškození způsobit,“ uvedl právník Jan Černý. Současně ale dodal, že každý je povinen předcházet do určité míry a v rámci svých možností škodám: „To znamená, pokud budu mít například vzácné vyřezávané dřevěné dveře a budu upozorněný na to, že v jejich blízkosti se bude řezat dlažba, a já ty dveře vůbec nezajistím, potom asi s náhradou škody budu mít problém,“ objasnil právník Jan Černý.

Kolik obchodníků nakonec bude požadovat náhradu škod, zatím radnice netuší. Ovšem každý případ bude posuzovat individuálně.

Obchodníci z třídy Míru se domáhají náhrady škod (zdroj: ČT24)