Liberec otevřel komise veřejnosti, opozice se bojí ztráty vlivu

Liberec – Nové vedení Liberce se rozhodlo otevřít městské komise veřejnosti. Zájem je velký, přihlásilo se více lidí, než je míst, radnice si proto musí vybírat. Způsob výběru ale zpochybňuje opozice, která cítí, že otevřením komisí veřejností ztrácí vliv na dění ve městě.

Liberec nabízí místa v komisích veřejnosti (zdroj: ČT24)

Náměstek libereckého primátora Ivan Langr (Změna) dostal na čtyři desítky životopisů od zájemců o místa v komisi pro cestovní ruch. Volných křesel je ale pouze devět. Opozice by přitom uvítala, kdyby tomu tak nebylo. I opoziční strany totiž musí o místa v komisích soupeřit, křesla jistá nemají. „Oni nám navrhují: Řekněte své lidi, my vám je tam možná vezmeme. Ale správný postup by byl: nominujte své členy a nikdo vám je nebude kádrovat,“ řekl opoziční zastupitel Jiří Šolc.

Současné vedení města zdůvodnilo požadavky na členy komisí tím, že v minulosti někteří politicky nominovaní členové údajně neměli potřebné znalosti a členství v komisích se omezovalo pouze na pobírání tisícikorunových odměn. „Nechceme tam politiky neodborníky,“ řekl náměstek Langr. Opozice se však rozhodla výběr členů komisí zcela bojkotovat. Vedení města ale své rozhodnutí nemíní měnit. „Mně osobně bojkot opozice nevadí. Alespoň se tím otevřel prostor, abychom pozvali odborníky z řad veřejnosti, a jak se ukázalo, zájem o to opravdu je,“ řekl náměstek primátora Jan Korytář (Změna).

Lidé, kteří se chtějí do komisí přihlásit, mají možnost do tohoto pátku. Jejich definitivní složení by mělo být známé v průběhu března.