Pod Krušnými horami cosi zapáchá. Pátrání po zdroji zintenzivní

Praha – V českém Podkrušnohoří začnou čeští i saští inspektoři hledat zdroje žluté mlhy a zápachu, na který si stěžují obyvatelé saské strany hor a údajně pochází z českých podkrušnohorských chemiček. Na spolupráci při hledání zdroje zápachu a jeho odstraňování se dohodli ministři životního prostředí Česka a Saska Richard Brabec (ANO) a Thomas Schmidt (CDU).

Saské obce v Krušných horách občas posedá nepříjemný zápach a podivná žlutá mlha. Její příchod působí obyvatelům zdravotní potíže. „Způsobuje kašel, nevolnost, žaludeční potíže, průjem – ten mívám i já,“ charakterizoval zapáchající mlhu předseda sdružení Za čistý vzduch v Krušnohoří Hartmut Tannenberger.

K hledání zdroje zápachu, o kterém obyvatelé saského příhraničí tvrdí, že přichází z Česka, má pomoci užší spolupráce saských a českých úřadů. Má především zrychlit předávání informací o jednotlivých případech. Česká inspekce životního prostředí je totiž zpravidla dostává s velkým zpožděním. „Informace o poslední epizodě jsme dostali v úterý v 10:45, stala se přitom v sobotu. Se zpožděním je akčnost inspekce omezena,“ uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Nově bude saská strana informace předávat české inspekci bezprostředně poté, co se o zápachu dozví. Měla by se o něm dozvědět rychle prostřednictvím internetu od obyvatel zasažených zápachem. Inspektoři poté vyjedou na místo a odeberou vzorky. Současně zintenzivní spolupráci s podkrušnohorskými firmami.

Meteorologové ovšem pochybují, že zápach vychází z české strany hor. „Převažuje jihozápadní, západní proudění, čili přenos ze severočeského kraje by spíše mířil do českého vnitrozemí, kde ovšem nejsou vůbec žádné stížnosti,“ uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Naopak Jindřich Petrlík, který v organizaci Arnika vede program Toxické látky a odpady, míní, že v době inverze se může zápach šířit i do Saska: „Tam narazí škodliviny na takovou pokličku a pak se rovnoměrně šíří.“

Sasko si už nehcce ucpávat nos kvůli českým chemičkám (zdroj: ČT24)

Podle českého ministra Brabce se zápach v Sasku v poslední době objevuje i ve větší vzdálenosti od hor. „To je ještě větší záhada, když vezmeme v úvahu vítr a vzdálenost,“ podotkl ministr. Před časem se přitom zdálo, že se situace zlepšuje a „epizody vymizely“. Tehdy se také utlumila práce odborné skupiny, které se snaží nalézt zdroj zápachu již deset let.