Projekt na obnovu Libušína připraví pražská firma

Rožnov pod Radhoštěm - Vedení Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm podepsalo smlouvu s firmou Masák&Partner. Pražská společnost zhotoví projekt na obnovu chaty Libušín na Pustevnách. Dokumentace by měla být hotová na podzim. Budova vyhořela minulý rok v březnu a požár způsobil škodu za 80 milionů korun.

O dodavatele projektové dokumentace soutěžily čtyři firmy. „Jsme rádi, že z toho všechny splnily kvalifikační předpoklady a nemuselo opět dojít ke zrušení výběrového řízení,“ uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš. Náklady na dokumentaci jsou zhruba 3,5 milionu korun.

Požár, který zničil zejména pravou část Libušína, umělecky nejhodnotnější jídelnu. Podle hasičů jej způsobila nevhodná konstrukce komínu. „Do dnešního dne nejsou známy oficiální výsledky policejního vyšetřování a není uzavřeno jednání s pojišťovnou,“ podotkla ale mluvčí muzea Petra Valíčková.

Objekt byl po požáru, který vypukl v noci z 2. na 3. března, vyklizen. Hasiči odstranili sutiny a budovu statisticky zabezpečili. V létě byla překryta kovovou konstrukcí, která ji bude chránit až do ukončení rekonstrukce.

Autorem Libušína byl slavný slovenský architekt Dušan Jurkovič. Objekt patří do souboru beskydských secesních lidových staveb, které jsou symbolem Pusteven. Vynikají vyřezávanými dřevěnými prvky a výraznou barevností. Interiéry zdobily motivy z valašských i slovenských pověstí. Maloval je akademický malíř Karel Štapfer podle návrhů Mikoláše Alše. K unikátům patřily i tři secesní lustry, příborník, skleník či hodiny. Chata fungovala od roku 1899.