Šéf Karlovarských minerálních vod se dočká omluvy za Kyselku

Praha - Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví se musí omluvit šéfovi Karlovarských minerálních vod Alessandrovi Pasqualemu. Kritizovala jej totiž za devastaci lázní Kyselka a prohlašovala o něm, že je kulturní ignorant a zavrženíhodná osobnost. Současně mu asociace musí podle odvolacího Vrchního soudu v Praze zaplatit jednu korunu za způsobenou nemajetkovou újmu.

Generální ředitel Karlovarských minerálních vod chtěl žalobou dosáhnout toho, aby asociace odstranila ze svých webových stránek článek ze srpna 2011, který ho mimo jiné označil za „devastátora kulturního dědictví v Kyselce“, a také aby zabránila šíření dopisu z prosince 2011, jenž ho přirovnal například k „dobytku“. Pasquale zároveň požadoval symbolické odškodné a uveřejnění omluvy na webu asociace a na zpravodajském serveru.

  • Pražský městský soud v roce 2013 podstatnou část Pasqualeho žaloby zamítl s tím, že Karlovarské minerální vody se o majetek, který v Kyselce vlastní, nestaraly tak, jak měly.
  • Pasquale ovšem již dříve zdůraznil, že nemůže být zodpovědný za objekty lázní Kyselka chátrající již od roku 1945, které nikdy nebyly ve vlastnictví společnosti.

Šéf vod se proto odvolal a vrchní soud se jej nyní zastal. „Přidáváme další výroky, za které se žalovaná strana musí omluvit. Náhradu nemajetkové újmy jsme přiznali kvůli snížení důstojnosti a vážnosti žalobce,“ vysvětlila předsedkyně senátu Ludmila Říhová.

Lázně Kyselka založili místní vládci Neubergové v první polovině 19. století, za jejich vzestupem ve druhé půli století stál Jindřich Mattoni. Staly se jedním z nejvyhledávanějších lázeňských míst v českých zemích, až do druhé světové války představovaly vážnou konkurenci i pro nedaleké Karlovy Vary. Po válce ale sláva vyhlášených lázní rychle povadla. Nejprve posloužily jako útočiště uprchlíkům z Řecka sužovaného občanskou válkou, později byla v lázních dětská ozdravovna. Již v té době začaly budovy chátrat, situace se ještě zhoršila v 90. letech, kdy se léčebna zrušila a stát budovy rozprodal.

V posledních letech kritizovali stav starých lázní aktivisté, až loni se ale podařilo vyřešit vlastnické nejasnosti a začaly první kroky k obnově zašlé slávy. V současnosti patří část budov v Kyselce společnosti Karlovarské minerální vody, zbytek obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka, která vznikla právě proto, aby chátrající lázně zachránila a pro opravené budovy našla nové využití.