Znojemská charita pomáhá uprchlíkům na východě Ukrajiny

Znojmo - Na západní Ukrajině strávili týden pracovníci znojemské charity. Pomáhali tam uprchlíkům z východní části země. Jen v Zakarpatské oblasti se jich před boji ukrývá téměř tři tisíce a zhruba stovka z nich přežívá právě díky peněžní pomoci z Česka. V charitativních sbírkách se totiž vybralo asi 200 tisíc korun, které jim vystačí na jídlo na půl roku.

Rodina Turšova uprchla na západ země do města Berehovo z Luhanské oblasti. Jako tisíce dalších lidí přišla kvůli bojům na východě Ukrajiny o všechno. Nyní žijí v jedné z místností na obecním úřadě. „Zničili nám dům, nic nám nezbylo,“ řekla uprchlice z Luhanska. Do Zakarpatí odešli i uprchlíci z Doněcka. „Všechno je tam rozbité,“ popsala žena, která dříve žila poblíž Debalceve. Právě Debalceve s 25 tisíci obyvateli minulý týden padlo.

Charita teď poslala na Ukrajinu zhruba 200 tisíc korun. „Máme tu také zaplaceného koordinátora, který vyhledává nejchudší rodiny a rozváží jim po celé oblasti trvanlivé potraviny,“ řekl Adámek. Někteří uprchlíci totiž na západ země přišli bez zavazadel i jídla. „Mnohdy říkají, že přišli jen s tím, co mají na sobě. Oblečení se ale naštěstí vybralo ve sbírkách,“ vysvětlil Adámek.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Jak se vám daří? Nestřílí se tu

Utečenci si ale podle ředitele Oblastní charity Znojmo Evžena Adámka nestěžují. „Vše přijímají s pokorou a věří, že se situace zlepší, i když by si mohli stěžovat,“ vysvětlil. Po prožitých událostech, při kterých se někteří z nich museli skrývat i ve sklepech, opadl z uprchlíků stres. „Užívají si, že jsou v místě, kde se nebojuje. Nejčastější odpovědí na otázku - Jak se vám zde žije? - je, že se tu nestřílí,“ řekl Adámek.

Finance na pomoc Ukrajinců získala charita v celostátní a tříkrálové sbírce. Peníze jim vystačí na půl roku. Až peníze dojdou, plánuje charita vyhlásit další sbírku. „Budeme je podporovat tak dlouho, jak bude třeba. Krátkodobá pomoc by neměla smysl,“ dodal ředitel.