Armáda prodala Posádkový dům ve Vyškově. Za zlomek ceny

Vyškov – Místo sta milionů korun milionů šestnáct. Tolik dostane ministerstvo obrany za tzv. Posádkový dům ve Vyškově. Objekt armáda opustila v roce 2012, od té doby marně hledala kupce. Uspěla až nyní, mezitím ale musela několikrát snížit cenu.

Deset kol výběrového řízení musela vyhlásit armáda, aby se jí podařilo zbavit Posádkového domu ve Vyškově. S prodejem začala v prosinci 2012 na ceně téměř sto milionů korun. Uspěla až nyní, po více než dvou letech a s konečnou cenou 15,9 milionu korun. O objekt se přihlásil jediný zájemce – místní podnikatel.

Ministerstvo obrany se rozhodlo rozsáhlé nemovitosti zbavit hlavně proto, že armáda už dům příliš nevyužívala. Město před třemi lety neslo uzavření Posádkového domu těžce, šlo totiž o prostor, který hrál důležitou roli v kulturním životě města. V sále se konaly třeba taneční kurzy a soutěže. Další velké reprezentativní prostory ve Vyškově nejsou, radnice ale sama neměla prostředky na to, aby Posádkový dům koupila.

Ředitel vyškovského gymnázia o Posádkovém domě (zdroj: ČT24)

Nový majitel by chtěl v domě obnovit hlavně společenské akce a znovu sem pustit třeba vyškovské maturanty. „V současné době máme docela velký problém, poněvadž ve Vyškově ani v okolí není žádný dostatečně velký sál,“ uvedl ředitel Gymnázia a SOŠZ Vyškov Václav Klement.

Armáda se zbavuje přebytečných věcí

Česká armáda chce letos prodat majetek za 370 milionů korun. Nabízí hlavně techniku, pozemky, staré bunkry, ale i nevyužívané budovy. Loni na podzim byly k mání třeba čtyři dopravní letouny Antonov, teď jdou do prodeje zase karlínská kasárna. „Nevím, jestli se dá úplně vyhodnotit, co je nejoblíbenější nebo nejžádanější. Záleží to spíš na daném regionu a jeho potřebě,“ řekla Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Majetku se armáda zbavuje kvůli svému zeštíhlení, po roce 1989 razantně klesly počty vojáků i vybavení. Tuny zbraní a munice často skoupily soukromé zbrojařské firmy, zboží z výprodeje skončilo třeba i ve skladech ve Vrběticích na Zlínsku.