Karlovarská záchranka má speciální sanitku pro novorozence

Karlovarský kraj - V Česku zatím nejmodernější sanitka pro převoz novorozenců začne sloužit v Karlovarském kraji. Ten ji pro záchrannou službu koupil za 2,5 milionu korun. Jde přitom o jednu z nejnižších cen za ambulantní vůz s nástavbou. Speciální sanitka začne fungovat od 1. března.

Ve Finsku vyrobená sanitka je postavená na moderním německém podvozku 4x4. Vnitřní rozvody a elektronika byly vyvinuté pro letecký průmysl. Vůz musí vydržet extrémní podmínky. Postavený je speciálně pro převoz novorozenců, které doprovází lékař. Auto má dveře na obou stranách, takže k přístrojům se dá dostat i přímo zvenku – není nutné pro ně chodit přes prostor sanitky, což byl dosud standard.

Interiér sanitky je vyroben z bezpečnostního plastového kompozitního materiálu – ten je netříštivý, kvůli bezpečnosti v případě dopravní nehody. Navíc to zjednodušuje i omyvatelnost interiéru. Zajímavostí je i přepážka s dveřmi mezi kabinou a prostorem sanitky. Uplatní se zejména v případě, kdy sanitka musí zastavit na nebezpečném místě, například na frekventované silnici. Členové posádky pak mohou z kabiny řidiče bezpečně přejít do ambulantní části, aniž by museli vycházet z auta a riskovat například, že by je srazilo rychle jedoucí auto. Sanitka má dále bezpečnostní střechu s výztuhami. Zajímavostí jsou i majáky vybavené vlastním topením a ventilátory, takže nezamrznou a nezamlží se.

Veškeré prostory uvnitř sanitky jsou udělané ergonomicky – tak, aby se vše, například klimatizace a výstražné znamení, ovládalo z jednoho místa. „Zdravotnický personál může během ošetřování novorozence sedět  na jednom místě, nemusí se zvedat, popocházet po sanitce,“ uvedl Roman Sýkora, ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje.

Dítě se v sanitce převáží v inkubátoru. Ten je uvnitř napojený na rozvody kyslíku a speciální klimatizaci. Celou dobu se monitoruje jeho teplota, na monitoru se kontroluje jeho puls a dech. Při transportu je navíc nutné dítě v inkubátoru fixovat speciálními popruhy.

„Pokud má dítě závažné dechové problémy, slouží k tomu transportní ventilátor, který může zajišťovat jednak podporu dýchání dítěte tzv. distančním způsobem, nebo když je nutno dítě zaintubovat, tak za něj zajišťuje celou jeho ventilační aktivitu,“ uvedla Jitka Zejdová, vedoucí lékařka neonatologie z Karlovarské krajské nemocnice. 

Sanitka je podle Jitky Zejdové určena k transportu patologických novorozenců, kam spadají novorozenci nedonošení, novorozenci s poruchami dýchání a novorozenci s některými vadami. Ty sanitka sváží z porodnic v kraji, tedy ze Sokolova, Chebu a Ostrova. Při transportu novorozence v inkubátoru doprovází neonatologický tým – zkušená neonatologická sestra a neonatolog. Děti předčasně narozené, ale i ty s infekcí nebo dýchacími potížemi po převozu končí na jediné dětské jednotce intenzivní péče v kraji – v Karlovarské krajské nemocnici. Těžší případy záchranáři vozí do Plzně nebo do Motola v Praze.

Neonatologie v Karlovarské krajské nemocnici
Zdroj: ČT24

Nová sanitka je zepředu i zezadu vybavená displejem s upozorněním „Pozor, transport novorozence“. Nápis na přední části auta se navíc zobrazuje zrcadlově převrácený, aby byl čitelný ve zpětném zrcátku. Záchranáři si od tohoto blikajícího nápisu slibují větší ohleduplnost řidičů.

Novorozenců, které v rámci Karlovarského kraje musí záchranná služba převážet, je během roku zhruba sto. Počet převozů navíc roste. Je totiž čím dál víc dětí s nižší porodní váhou. Nedonošených je v průměru 7 procent ze všech narozených. 

Sanitka pro novorozence (zdroj: ČT24)