Praha odmítla memorandum o Opencard, zato má vlastní deklaraci

Praha – Memorandum o narovnání vzájemných vztahů, které předložila společnost eMoneyServices (EMS) Praze, městští radní neschvalovali. Namísto něj dostali a podpořili jiný dokument, kterým sice vyjádřili vůli splnit oprávněné závazky, konkrétně je však nejmenují. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) oznámila, že si Praha nechá služby EMS nejprve znalecky ocenit.

Pražské vedení odmítlo memorandum předložené EMS po konzultaci s právníky. Primátorka Adriana Krnáčová přitom již dříve v souvislosti s návrhem zdůraznila, že ho „nadesignovala“ EMS. Dnes však zdůraznila, že deklarace „prokazuje vůli, že se rada hlavního města chce vyrovnat s pohledávkami, které EMS vůči hlavnímu městu má, způsobem, který dovoluje zákon“. Dokument, který místo memoranda rada schválila, je ovšem nezávazný. „Deklarací nedochází k uznání žádných nároků či závazků vůči společnosti eMoneyServices a prohlášení uvedená v textu deklarace nelze soudně vymáhat,“ píše se v dokumentu. V textu Praha vyjadřuje vůli řádně splnit všechny oprávněné a řádně prokázané nároky, chce postupovat v souladu s právními a znaleckými posudky, jejichž přípravu oznámila již dříve primátorka Adriana Krnáčová.

EMS však podle svého mluvčího Martina Opatrného ovšem se schválením pouze obecného prohlášení není spokojena. „My se domníváme, že je potřeba nejenom vyjádřit dobrou vůli, ale představit konkrétní kroky. Zvážíme další kroky, může mezi ně patřit případně i nějaká další soudní žaloba, mezinárodní arbitráž,“ uvedl mluvčí Opatrný.

Návrh memoranda předložila EMS minulé pondělí. Týká se období od loňského dubna do konce letošního ledna, nikoli let předchozích, ze kterých si firma nárokuje 170 milionů korun. Vedení města již předem dalo najevo, že navržené memorandum nepodepíše, nakonec přišlo s výrazně měkčí verzí. „Důvodem, kterým společnost eMoneyServices vysvětlovala svůj požadavek, byl zejména akt narovnání důvěry mezi hlavním městem Prahou a společností eMoneyServices a také potřeba jisté formy záruky pro jejich mateřskou společnost sídlící v Holandsku,“ píše se v důvodové zprávě k usnesení rady.

O peníze, které EMS požaduje od Prahy za provozování Opencard, se společnost s městem soudí. Na konci ledna také ukončila technickou podporu systému, soud však v polovině února vydal předběžné opatření, podle kterého musí podporu dále poskytovat. Mluvčí EMS Martin Opatrný poté uvedl, že společnost splnila veškeré své závazky vyplývající z licenčních i dalších smluv a nemá žádné další povinnosti vůči Praze, což nezmění ani opatření soudu.

Opencard stála Prahu zatím minimálně 1,35 miliardy korun. Pražská rada schválila její zavedení v roce 2005. Okolnosti vzniku Opencard, zavedení a uzavření smlouvy na provoz systému s firmou Haguess (od ní předloni odkoupila práva EMS) vyšetřovala policie. Jedinými obviněnými byla skupina někdejších úředníků z odboru IT. Soud jim později udělil podmínku, odvolací soud potom třem z šesti obžalovaných trest zrušil, jednomu naopak zpřísnil na nepodmíněný. Události související s Opencard vyšetřovala také parlamentní komise, která práci policie a státní zástupkyně opakovaně kritizovala. Kvůli pozdější smlouvě na další provoz systému uzavřené bez soutěže je obžalováno deset bývalých radních z TOP 09 a ODS.