Mimořádný zápis v českobudějovické MŠ netrval ani hodinu

České Budějovice – Jedna z mateřských škol v jihočeském krajském městě uspořádala mimořádný zápis; ještě v tomto roce totiž otevře novou třídu. Možnosti zapsat své ratolesti bez front a čekání využily desítky rodičů. Už půl hodiny po začátku zápisu vědělo vedení MŠ, že novou třídu bez problémů zaplní.

„Máme 15 míst, je devět hodin dopoledne a už jsme přijali 17 žádostí,“ konstatovala ráno zástupkyně ředitelky MŠ Nerudova Petra Waldaufová. Do školky dorazili především rodiče mladších dětí, najít místo pro dvouleté a tříleté dítě bývá nejsložitější.

Přestože České Budějovice do svých mateřských škol přijmou každý rok kolem 900 dětí, poptávka kapacity stále výrazně převyšuje především kvůli dětem z okolních obcí. Město přitom za poslední 4 roky zvýšilo kapacitu školek o víc než stovku a další třídy chystá ve spolupráci s největším místním zaměstnavatelem.

Budějovická MŠ se rychle zaplnila (zdroj: ČT24)

Kapacitu mateřinek významně zvyšují právě soukromé školky. Tu poslední otevřel pro 70 dětí svých zaměstnanců Jihočeský kraj ve spolupráci s nemocnicí, tím se MŠ zařadila mezi největší firemní školky v ČR. „Na území města České Budějovice je asi 30 soukromých mateřských škol, které navštěvuje přibližně 60 dětí s trvalým bydlištěm v Českých Budějovicích,“ tvrdí náměstek pro školství ve městě Martin Maršík (HOPB). Nejsilnější ročníky dětí už jsou přitom ve školách, které musely i po letošních zápisech otevřít víc prvních tříd oproti původnímu plánu.