Podezřelý z házení polen na auta šel z psychiatrie hned do vazby

Olomouc – Do vazební věznice byl přemístěn dvaatřicetiletý muž podezřelý z házení polen z mostů na dálnici D1 hned poté, co ho propustili z léčení. O umístění do vazby rozhodl přerovský soud na návrh žalobce z obavy, že by mohl trestnou činnost opakovat.

Muž podle kriminalistů shazoval koncem ledna na dálnici u Hranic na Přerovsku a na Novojičínsku na auta polena o váze až 20 kilogramů. Ta si donesl hned na několik míst v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Poškozeno bylo 28 aut, jednoho člověka útoky zranily, škoda na vozidlech přesáhne milion korun. Policisté označili ohrožení řidičů za veliké, dvě z aut navíc převážela dusík.

Ihned po zadržení putoval muž do psychiatrické léčebny. Policisté ho vyslechli až dnes, protože tehdy to lékaři ani nedoporučili. Motiv jeho jednání zatím není znám. Muži z Přerovska hrozí za obecné ohrožení až osm let vězení, po jeho zadržení policisté nevyloučili případnou změnu právní kvalifikace na pokus o vraždu. Pokud se však prokáže, že byl v době činu psychicky nemocný, vězení by se mohl vyhnout.

Pachatel na auta útočil podle kriminalistů ze čtyř míst v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Dopaden byl následující den. Nejprve se policistům podařilo zajistit auto, na němž polena převážel. Na podezřelého je poté upozornili lékaři, ke kterým přišel se zlomeným kotníkem a podivně se choval.