Fillovy obrazy za miliony budou opět ve zchátralém zámku v Peruci

Obrazy světoznámého malíře Emila Filly se čtyři roky po jejich krádeži vrátí do galerie v Peruci na Lounsku. Ústecký kraj do opuštěného a zchátralého zámku nastěhuje díla za stovky milionů korun. Ze strachu z dalšího vloupání přitom dlouho odmítal galerii znovu otevřít. Pozůstalí ale obrazy věnovali právě s podmínkou, že budou vystaveny v Peruci.

Galerie má nový kamerový systém a nebude chybět ani noční hlídač. Řemeslníci také namontovali do dveří novou bezpečnostní roletu, kterou by už zloději neměli snadno překonat. Galerie, i když přísně střežená, je ale pouze v části jednoho křídla jinak chátrajícího zámku. Přímo pod ní jsou rozbitá okna, jiná úplně chybí. Na volně přístupném nádvoří jsou otevřené díry do sklepení. Zámek je roky prázdný. Majitelé žijí v zahraniční a marně se ho pokouší prodat.

Emil Filla ale podle svých blízkých Peruc miloval. Obrazy proto pozůstalí věnovali právě s podmínkou, že budou vystaveny tady. „Budou zde trvale ve svém celku umístěny a ani jednotlivé sbírky nebudou přemísťovány mimo Památník Emila Filly,“ stojí v nabídce daru československému státu z 5. července 1958. Když kraj obrazy ze zámku po krádeži odvezl, vyhrožovali proto dokonce žalobou.

Obrazy zatím v galerii nejsou, vrátit by se měly na jaře. Kde přesně jsou teď uloženy, kraj i galerie tají. Nikdo neskrývá obavy z další krádeže. Právě špatného stavu zámku totiž zloději obrazů před čtyřmi lety využili a odnesli čtyři Fillova díla. Spustil se sice alarm, ale policii trvala cesta na místo dvacet minut. Kriminalisté zloděje chytli po měsíci.

Fillovy obrazy se vrátí do galerie v Peruci (zdroj: ČT24)