Lanovka v Beskydech se zasekla, 27 lidí hasiči sundávali dvě hodiny

Na lanovce na Javorový vrch u Třince dnes na necelé dvě hodiny uvízlo 27 lidí, z toho sedm dětí. Lanovka se zasekla kvůli poruše na elektroinstalaci. Na místě zasahovala horská služba, vrtulník i hasiči z celého Moravskoslezského kraje. Nikdo neutrpěl zranění, několik lidí ale bylo ošetřeno kvůli podchlazení.

Lanovka se zastavila v 10:00 a nedala se ani nouzově spustit, hasiči proto začali lidi vyprošťovat pomocí lanové techniky. Za dvě hodiny od zásahu už byli dole všichni cestující. Do akce byla zapojená i horská služba, která evakuovala lidi z horní části lanovky.

Zdravotníci ošetřili tři chlapce ve věku od 11 do 13 let. „Všichni byli při vědomí, při nedobrovolném pobytu na sedačkách lanovky však došlo k jejich podchlazení. Po poskytnutí prvotní péče je záchranáři transportovali do třinecké nemocnice,“ uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Mezi uvízlými turisty byli obyvatelé Česka a Polska, pěší turisté i lyžaři. Díky příznivému počasí ale podle mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Kůdely neodnesl nikdo z pasažérů nehodu vážnějšími zdravotními komplikacemi. „Vzhledem k tomu, že teplota se pohybovala nad nulovými hodnotami, bylo zjevné, že zachránění turisté vyvázli bez většího podchlazení. Jen minimum z nich potřebovalo k sestupu po sněhu k dolní stanici lanovky podporu hasičů,“ uvedl.

Tento měsíc už kvůli zaseknuté lanovce zasahovali horští záchranáři v Jeseníkách. Ve skiareálu Karlov 6. února evakuovali z lanovky 16 dětí z lyžařského kurzu. Všichni školáci se na zem dostali v pořádku.

V Moravskoslezském kraji dnes meteorologové varovali i před silným větrem. Výstraha platí do večera i pro Zlínský a Olomoucký kraj. Na hřebenech hor může vítr dosahovat až síly vichřice. Během dne bude ale postupně slábnout. Lidé by v zasažených oblastech měli omezit horské túry.

Víkendové lyžování doprovázel silný vítr i zásah hasičů v Beskydech (zdroj: ČT24)