Policie navrhla obžalovat bývalého hejtmana Šulce

Ústí nad Labem – Policie navrhla obžalovat někdejšího poslance ODS a bývalého hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce. Podle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu neoprávněně zařídil dvěma bývalým šéfům dotačního úřadu Severozápad statisícové konkurenční doložky. Napsala to Mladá fronta DNES (MfD) s odvoláním na okresního státního zástupce Pavla Kalába.

Obžaloba by podle Kalába mohla být podána během několika týdnů. Šulc nicméně už loni v březnu odmítl, že by své pravomoci zneužil. Policie tehdy z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby obvinila ještě další čtyři zaměstnance Regionálního operačního programu Severozápad.

Šulcovo obvinění se týká uzavření konkurenčních doložek pro dva bývalé ředitele úřadu Petra Kušnierze a Pavla Markvarta. Úřad jim statisíce vyplatil, přestože ve funkcích skončili kvůli podezření na machinace s dotacemi. ÚOOZ Šulce obvinil, protože konkurenční doložka nemůže být podle zákoníku práce přiznána úředníkovi.

Podle MfD se chystá obžaloba i zbylých čtyř lidí. Spolu se Šulcem byli loni obviněni Markvart, Petr Červinka (ten úřad vedl jako pověřený ředitel), právník úřadu Jan Martinovský a někdejší ředitelka úřadu Jana Havlicová. Posledně jmenovanou obvinil ÚOOZ kvůli tomu, že po nástupu do funkce doložky svým předchůdcům nezrušila.

Úřad Regionální rady ROP Severozápad
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Ředitelka se však hájí tím, že dodatky zrušit nešly. Podařilo se jí alespoň snížení odměn – původně měl Kušnierz dostat osm platů a Markvart dvanáct (oba brali zhruba 100 tisíc korun měsíčně), nakonec dostali „jen“ 385 000 a 424 000. „Udělala jsem maximum, co jsem udělat mohla,“ řekla Havlicová Mladé frontě DNES.

I v případě Havlicové se tak podle deníku naplnilo pravidlo, že každý z dosavadních ředitelů dotačního úřadu Severozápad byl obviněný. Jak již bylo zmíněno, Kušnierze a Markvarta policie vyšetřovala kvůli machinacím s dotacemi. Kušnierz už si svůj trest odseděl, Markvart na rozsudek zatím čeká.