Města musí uschovat ztracené věci tři roky, kam ale s nimi?

Nový občanský zákoník přidělal některým obcím a městům vrásky na čele. Řada z nich musí řešit problém, kde uskladnit ztracené a nalezené věci. Podle nového zákona je totiž musí nechávat v úschově ne šest měsíců jako dříve, ale tři roky. Teprve potom je mohou likvidovat, nebo prodat. Ve Zlíně je tak zatím skladují například v budově bývalého okresního soudu.

Brněnský sklad ztrát a nálezů se plní každý den. V tuto chvíli eviduje přes 1 500 věcí. Sklad v Břeclavi, kde je přestupní železniční uzel, zase zásobují různými předměty České dráhy. Celkem je tu pod zámkem 200 nálezů, kterých se ale město jen tak nezbaví. Například helma na kolo, která se ve skladu ocitla v létě 2014, by podle starých pravidel byla už pryč. Teď ji město musí schovávat ještě dva a půl roku.

Ministerstvo hájí záměr tím, že pokud někdo něco ztratí, má na přihlášení delší časový úsek. Praxe ale ukazuje, že se původní majitel přihlásí většinou hned v prvních třech dnech, maximálně týdnech. V Břeclavi si například v posledním roce nepamatují nikoho, kdo by pro ztracenou věc přišel po delší době než čtvrt roku.

Některá města proto řeší problém, kam ztráty a nálezy uložit. V Břeclavi kvůli tomu město celou agendu převedlo na městskou policii, vyčlenilo nové skladovací prostory a přijalo zaměstnance, který má ztráty a nálezy na starosti. Ve Zlíně našli opuštěné a ztracené věci své místo zase v budově bývalého okresního soudu, a to minimálně do doby, než radnice objekt prodá.

Města řeší problém, kde uskladnit nalezené věci (zdroj: ČT24)