V Praze 6 skončí od dubna tramvaj č. 2, řada autobusů změní trasu

Praha - V okolí nově prodloužené trasy metra A v Praze 6 budou nadále zachovány všechny tramvajové linky s výjimkou tramvaje č. 2. Změny čekají autobusy, například linky jedoucí po Evropské budou končit u stanice Nádraží Veleslavín, případně Bořislavka. Vyplývá to ze seznamu změn, které nachystala organizace Ropid. Platit mají od 7. dubna. Původně chtěl Ropid změnit vedení linek nejen v okolí metra, ale na celém území Prahy. To ale magistrát minulý týden odmítl. Podrobnosti ke změnám najdete zde.

Nejvýznamnější změna nastane v rámci autobusové dopravy. Na Veleslavíně skončí kupříkladu linka číslo 119. Svou trasu změní mimo jiné autobusy 108 nebo 123, u dalších pak budou trasy zkráceny či prodlouženy. Nově vznikne tzv. metrobusová linka 142, která pojede z Nových Butovic přes Luka a Sídliště Dědina do stanice Nové Vokovice. Ropid pak některé linky přečísluje - například linka 225 bude sloučena s linkou 214 a přečíslována na 142. Autobus 216 bude zrušen sloučením se 168.

Další změnou v rámci autobusů bude přesměrování některých příměstských linek z Berounska, Rudné, Ořechu a Řeporyjí, které budou končit u nové konečné metra A Nemocnice Motol. Dosud jezdily ke stanicím na trase B, například na Zličín.

Beze změn pak naopak zůstanou linky v Patočkově ulici v Praze 6 a trasa linky 167 z Anděla k nemocnici v Motole.

V rámci tramvajové dopravy bude zrušena linka číslo 2. Ostatní spoje zůstanou na svých trasách včetně linky číslo 18. Ta bude nadále jezdit na Petřiny. Ropid ji chtěl přesměrovat do Holešovic, proti tomu se ale postavila radnice Prahy 6 i místní obyvatelé.

Změny přichystal Ropid v souvislosti s plánovaným zprovozněním prodlouženého úseku metra A z Dejvické do Motola. Kromě změn v okolí metra pak chtěl změnit trasy linek i v jiných částech Prahy. Proti plánu se postavili radnice městských částí i Pražané a na magistrát dorazilo na 3 000 připomínek. Radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) následně změny minulý týden zamítl a dal je Ropidu k přepracování.

Na trase mezi Dejvickou a Nemocnicí Motol jsou čtyři zastávky metra. Ne všechny vlaky ale budou jezdit mezi těmito stanicemi, Ropid totiž plánuje takzvané pásmování. Od 6:00 do 9:30 tak v úseku Petřiny - Nemocnice Motol a od 9:30 do 20:00 v úseku Dejvická - Nemocnice Motol pojede pouze každý druhý spoj. Navíc v dopoledních hodinách a večer budou mít vlaky interval až 10 minut. To se nezdá radnici Prahy 6. „Intervaly se nám zdají být poměrně dlouhé, praktický provoz po spuštění metra ukáže, nakolik jsou pro cestující vyhovující,“ řekla místostarostka pro dopravu Petra Kolínská (SZ).