Šéf stavebního úřadu v Bílině dostal 7 let za soláry

Ústí nad Labem - Na sedm let do vězení poslal ústecký krajský soud šéfa stavebního úřadu v Bílině na Teplicku. Podle verdiktu Milan Vondráček povolil stavbu solární elektrárny v místech, kde to územní plán nedovoloval. Navíc pak vyhrožoval svému podřízenému, který na nezákonné jednání upozornil. Trest je navíc souhrnný. Soud zrušil už pravomocný rozsudek, kterým na konci ledna Vondráčka potrestal za to, že sám sobě povolil přípojku k chatě v chráněné krajinné oblasti. Za zneužití pravomoci tehdy dostal roční podmíněný trest.

Krajský soud Vondráčkovi zároveň uložil zákaz činnosti ve státní správě a samosprávě na šest let. Rozsudek není pravomocný, Vondráček se odvolal na místě, žalobce si ponechal lhůtu. Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze. Vondráček u soudu vinu popíral. Podle předsedy senátu Jiřího Bednáře je ale zřejmé, že o nezákonném povolení elektrárny rozhodnul. „Z výpovědí svědků je patrné, že právě on byl tou osobou, která povolení vydala,“ řekl soudce v odůvodnění rozsudku.

Šéf stavebního úřadu podle soudu povolil v rozporu se zákonem v září 2010 stavbu elektrárny společnosti Energosun. Podle soudu jednal úmyslně ve prospěch firmy. „Postup byl velmi nestandardní. Přikázal svému podřízenému, aby do následujícího dne vydal rozhodnutí přesto, že to územní plán nepovoluje. To, že je takové rozhodnutí v rozporu s územním plánem, vyplývá i z jeho předchozích dopisů a vyjádření, z materiálů, které dával do rady města,“ uvedl soudce s tím, že povolení Vondráček vydal navzdory tomu, že neměl všechny potřebné podklady a dokumenty.

Podřízenému Vodráček vyhrožoval, že skončí na skládce

„Kdyby se společnosti nepodařilo do konce roku (2010) solární elektrárnu realizovat, byl by její projekt bezcenný, protože by nedosáhla na zvýhodněné, garantované ceny výkupu energie,“ doplnil Bednář. Díky nezákonnému povolení měla společnost podle soudu garantovaný výdělek přes 87 milionů korun.

Na nezákonné povolení upozornil Vondráčkův podřízený Jan Bláha, kterému pak Vondráček podle soudu vyhrožoval. Údajně po něm chtěl, aby z úřadu odešel a hrozil mu tím, že může skončit na skládce, pokud kvůli němu nebude elektrárna postavena. „Poškozenému vyhrožoval způsobem, který u poškozeného mohl budit a také vzbudil obavu o jeho život,“ uvedl soud v rozsudku.