Ústavní soud se ohlíží za svou historií. Lidem se otevře jen dnes

Brno – Jen na jeden den dnes otevírá své brány pro veřejnost Ústavní soud. Lidé se dostanou do předsálí i sálu Zemské sněmovny, kde dřív zasedali stavové. Dnes v něm ústavní soudci rozhodují v plénu. Na výstavě se na jediný den představí i dokumenty, které byly téměř 135 let skryté ve schráně za závěrečným kamenem. Budova Ústavního soudu vznikla jako Zemská sněmovna v roce 1878 a dnes je památkově chráněná.

Jedná se o největší budovu na brněnské okružní třídě, která ohraničuje centrum jihomoravské metropole. I když Zemská sněmovna zvenku vypadá jako palác, sloužila nejprve politice a nyní justici. „Budova vyrostla v letech 1875 až 1878 a sloužila jako sídlo moravského zemského sněmu, což byl vlastně stavovský parlament. Původně v něm zasedali jen stavové, později ve sněmu zasedaly i kurie, mezi nimi i zástupci měšťanstva. Ze svého středu pak vysílali zástupce do Říšského sněmu,“ vysvětlil generální sekretář Ústavního soudu Ivo Pospíšil.

Budova je dnes kulturní památkou a rovněž sídlem jedné z nejdůležitějších justičních institucí vůbec – Ústavního soudu. Právě do jeho prostor dnes může výjimečně nahlédnout i veřejnost, i když jen omezeně. „Po dohodě s ochrannou službou policie jsme se rozhodli, že zpřístupníme pouze prostory před sněmovou a vlastní sněmovnu, kde se dnes konají pléna Ústavního soudu,“ upřesnil Pospíšil.

Historie a budoucnost sídla Ústavního soudu (zdroj: ČT24)

Co soud ubral na množství zpřístupněných místností, chce vynahradit jedinečnou výstavou. Veřejnosti se jen na jeden den ukáží listiny a fotografie, které byly nedávno objeveny za tzv. závěrečným kamenem budovy. „Schránka obsahovala pergamenovou listinu se slavnostním textem o stavbě budovy a historii výstavby. Taky tam byly plány, fotografie průčelí, velký pohled do sněmovny i dóza s mincemi a sněmovní tisky,“ popsal Martin Číhalík, který vedl stavebně historický průzkum budovy. Podle něj jsou obzvlášť cenným dokumentem originální plány. „Městský stavební úřad a jeho archiv vyhořel za druhé světové války, takže plánů starých budov v Brně je málo,“ dodal Číhalík.

Ústavní soud je veřejnosti otevřen v pátek 20. února 2015 od 9 do 18 hodin. Komentované prohlídky budou probíhat v 9:30, 11:30, 13:30, 15:30 a 17:30 hod. Vstup je zdarma.

Rekonstrukce od sklepa až po půdu

Bohatá historie se na budově Zemské sněmovny podepsala. Od posledních velkých oprav uplynulo už 30 let, rekonstrukce je podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského nezbytná. „I památkáři na nás tlačí, že budou některé hodnoty nenávratně ztraceny,“ uvedl Rychetský.

Už loni soud vyměnil sochy na průčelí budovy za jejich kopie z odolnějšího materiálu. Teď je potřeba začít doslova od základů. Loňský průzkum sklepů totiž potvrdil, že do základového zdiva budovy proniká vlhkost. „Sklepy jsou totálně zdevastovány, nemůžeme vůbec dělat opravu fasády, dokud se nějak nevyřeší odstranění vlhkosti ve všech sklepních prostorách, což je velmi nákladná záležitost,“ dodal Rychetský.

Později přijde na řadu vnější fasáda a nakonec i sněmovní sál. Celkové náklady zatím soud nevyčíslil. Teprve ze zadaných průzkumů vyplyne, co všechno je nutné opravit. Už teď je ale jasné, že rekonstrukce bude probíhat za plného provozu soudu.