Bělobrádek slíbil, že podpoří dřívější odchody horníků do důchodu

Orlová – Ministr Pavel Bělobrádek po jednání s vedením hornických odborů na dole Lazy v Orlové slíbil podporu novele nařízení vlády, která umožní dřívější odchod stovek horníků do starobního důchodu. V současné době by měli nárok na dřívější penzi jen ti, kteří fárali před rokem 1993 a odpracovali potřebný počet směn do roku 2008. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí by toto omezení zrušil. Vláda o tom minulý týden jednala. Proti ale bylo ministerstvo financí a výhrady měl i lidovec Bělobrádek.

„Práce v černouhelném dole je velmi specifická a je těžké ji srovnávat s jinou činností. Zásadní je přitom zdravotní pohled. Důchodový systém je od počátku postavený tak, aby umožňoval penzistům po určitou dobu čerpat penzi. Jestliže se ale většina horníků důchodu nedožije, nebo jen malá část, tak je třeba s tím logicky počítat,“ řekl Bělobrádek. Shrnul, že jde asi o 530 lidí, kteří nesplňují podmínky pro dřívější důchod. „Bylo by nespravedlivé, kdyby měli rozdílné podmínky než jejich předchůdci,“ řekl vícepremiér. Zdůraznil, že úprava vládního nařízení má proto jeho jednozančnou podporu.

Změna důchodového zákona potřebuje podle ministra propracovat

Hornické odbory přes dvacet let usilují také o změnu důchodového zákona, která by předčasné důchody horníků podstatně upravila a přiblížila podmínkám v Evropě. To je podle Bělobrádka složitější věc, která si vyžádá více času a komplexnější posouzení. Naznačil například, že i zaměstnavatel byl měl za určitých zvýhodněných podmínek nést díl finančního krytí odcházejíích zaměstnanců, jak je to běžné v podobných odvětvích na západě. „Obecně jsem pro, bude však záležet na konkrétních parametrech. Komise pro důchodovou reformu se tím jistě bude intenzivně zabývat,“ řekl Bělobrádek.

Pavel Bělobrádek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Jan Sábel: Babiš byl měl sfárat, pak by možná změnil názor

Předseda Odborového svazu pracovníků v hornictví Jan Sábel zdůraznil, že zdraví horníků je vzhledem k pracovnímu prostředí silně narušeno, o čemž svědčí to, že jejich průměrná střední délka života je téměř o šest let kratší než u zbytku populace. Odbory to dokládají několika zdravotními studiemi. „Jednali jsme o tom i s ministrem financí Andrejem Babišem. Slíbil nám podporu, ale jeho ministerstvo koná jinak. Měl by přijet asi za čtrnáct dnů. Bylo by dobré, kdyby sfáral, pak by možná názor na důchody horníků změnil,“ prohlásil Sábel.

Předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík připomenul, že horníci pracují v hloubce kolem tisíc metrů pod zemí, za vysokých teplot, vlhkosti, prašnosti, trpí vibracemi a také velkou psychickou zátěží. „Česká republika má nejhorší systém důchodů pro tyto exponované profese v rámci celé Evropy. Pro některé horníky by to mohlo znamenat důchod v 70 letech!“ zdůraznil Pytlík.

Horníci
Zdroj: NWR

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravené úpravy odchodů horníků do důchodu prosazuje hlavně s ohledem na postupující útlum těžby, který vyplývá také ze špatné ekonomické situace těžařů a z nízkých cen uhlí. OKD zavádí úsporná opatření a propouští právě hlavně lidi před důchodem. Do konce dubna má odejít 300 zaměstnanců. Odbory argumentují tím, že zvýšené náklady na důchody ušetří státu náklady na nezaměstnané, protože horníci před důchodem jsou prakticky nezaměstnatelní.

Brífink s ministrem Pavlem Bělobrádkem (zdroj: ČT24)

O úpravě vládního nařízení 363/2009 by měla vláda jednat do týdne.