Ve Dvoře Králové čekala Zemana textilka, v Trutnově červené karty

Trutnov - Prezident Miloš Zeman druhým dnem pokračuje v návštěvě Královéhradeckého kraje. Dnes se vydal do podhůří Krkonoš, do Dvora Králové nad Labem a Trutnova. Zatímco ve Dvoře Králové ho čekala prohlídka úspěšné textilky Juta, návštěva Trutnova byla pro prezidenta méně příjemná. Při příjezdu k radnici ho tam uvítala zhruba desítka lidí pískotem a červenými kartami. Svůj vlastní program měla i jeho manželka Ivana.

První zastávkou prezidenta Zemana dnes byla královédvorská textilka Juta. Nosným programem Juty je výroba technických textilií pro stavebnictví a zemědělství. Největší česká textilní společnost letos plánuje růst výroby zhruba o pět procent. Obrat však firma očekává na úrovni loňských 7,05 miliardy korun. Letošní rok nebude podle ředitele a majitele firmy Jiřího Hlavatého jednoduchý, a to nejen kvůli kolísajícím cenám ropy. „Situace bude letos těžko předvídatelná u cen, kurzu i inflace. Pokud bychom dosáhli na čísla loňského roku, budeme považovat rok za úspěšný,“ řekl.

V otázce kurzu koruny Hlavatý patří ke kritikům kroku České národní banky oslabit kurz koruny a fixovat jej nad 27 korunami za euro. V této věci se Hlavatý shoduje s Milošem Zemanem. Zeman Hlavatého označil za podnikatele baťovského typu, kterých je prý v Česku málo. Ocenil, že se majitel Juty řídí heslem „Šetři a investuj“. Růst výroby Juta předpokládá u umělých trávníků, jejichž výrobu si dnes Zeman prohlédl.  

Ve Dvoře Králové čekala Zemana úspěšná textilka, v Trutnově pískot a červené karty (zdroj: ČT24)

Na náměstí ve Dvoře Králové se Zeman setkal s místními obyvateli. Jeden z nich kritizoval Zemanovu návštěvu Číny, jinak ale byli slyšet hlavně příznivci a setkání s obyvateli Dvora Králové se obešlo bez červených karet. To v Trutnově byla atmosféra jiná a nechybělo ani pískání a červené karty.

Protestující u trutnovské radnice při příjezdu prezidentské kolony volali „hanba“, „stydíme se za prezidenta“ a další hesla. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček je zval do velkého sálu na diskusi s prezidentem, která následovala po setkání s představiteli trutnovské radnice, to však protestující odmítli. Zeman dnes na setkání s občany řekl, že na jakémkoli setkání dává vždy první slovo nositeli červené karty, protože je podle něj dobré diskutovat o odlišných názorech. „Vždycky včetně dneška, když jsou mými spolupracovníky vyzváni, aby šli do sálu a diskutovali, tak utečou,“ řekl.

Na východ Čech dorazila také první dáma. Svou návštěvu kraje začala Ivana Zemanová v Třebechovicích pod Orebem. Podobně jako Miloš Zeman i jeho manželka zavítala také do továrny. V městečku si prohlédla, jak se vyrábějí kabelky. Zítra ji čeká ještě Hospic Anežky České v Červeném Kostelci a výroba pravých Hořických trubiček v Miletíně.