Tunel Blanka: IDS má na peníze nárok, s Prahou může vyjednat smír

Praha – Praha musí zaplatit firmě Inženýring dopravních staveb za správu stavby tunelu Blanka. Nárok společnosti uznal rozhodčí soud. Podle něj se mají obě strany domluvit do 27. března, po té by určil konkrétní částku sám. Předběžně ji už na základě posudků vyčíslil na 300 milionů. „Jednání před rozhodčím soudem nám zatím poskytuje naději, že spor se podaří rozhodnout do konce března,“ uvedl mediální zástupce IDS Pavel Kočiš. „Z vyjádření zástupců hlavního města Prahy jsme vyrozuměli, že Praha je připravena s námi o smíru jednat. Jednání tak začnou takřka okamžitě,“ doplnil.

Inženýring na konci loňského roku pohrozil kvůli dluhům města odchodem ze stavby. Po nedávném jednání s vedením města zvýšil svůj požadavek z původních 150 milionů na více než 300 milionů korun.

Výsledek sporu bude znám asi až na poslední chvíli

„Rozhodčí soud řekl, že má firma IDS nárok na plnění,“ prohlásil náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD). „Je to pro nás velmi čerstvá informace, o postupu budeme jednat příští týden na radě,“ doplnil. Konečné slovo tak bude mít nejspíše zastupitelstvo, které se sejde 26. března.

Prohlídka tunelu Blanka (zdroj: ČT24)

Tunelový komplex Blanka vzniká pod severozápadním okrajem pražského centra od roku 2008 a jeho hlavní součástí mají být tři tunelové úseky – Brusnický, Dejvický a Bubenečský – s celkovou délkou přes šest kilometrů. Jedná se tak o nejdelší městský tunel v Evropě. Stavbu monumentálního podzemního díla, k němuž patří i nepřehlédnutelný Trojský most, ale provází řada problémů. Klíčová dopravní stavba měla původně řidičům sloužit v roce 2011, politici termín ale několikrát odložili.

Konečná suma za stavbu tunelu Blanka - bez propojení se Strahovským tunelem - se má vyšplhat na zhruba 37 miliard. Zadala jej ještě politická garnitura pod vedením primátora Pavla Béma (ODS). Jenže v průběhu let se projekt prodražil minimálně o šest miliard.

Rozhodčí soud už řešil spory Prahy se stavební firmou Metrostav. Šlo o částky v řádu miliard korun, které Praha musela uhradit a firma dokončit stavební část tunelu. Tunelový komplex by se podle slibu politiků měl po několika odkladech otevřít letos na jaře.

Tunel Blanka: IDS má na peníze nárok, s Prahou může vyjednat smír (zdroj: ČT24)

Odpoledne budou pražští zastupitelé hlasovat o rozpočtu hlavního města na letošní rok. Skončit by tak mělo skoro dvou měsíční provizorium. Počítá s příjmy přes 42 miliard korun - náklady se vyšplhají na 56 miliard. Běžné výdaje půjdou na dopravu a na školství.