Za machinace s veřejnými zakázkami soud rozdal podmíněné tresty

Brno – S podmínkou dnes odešli od brněnského městského soudu hlavní aktéři obžalovaní z machinací při zadávání zakázek pro Biofyzikální ústav Akademie věd ČR a radnici Brno - Starý Lískovec. Přitom jim hrozilo až tříleté vězení. Podle obžaloby veřejné zakázky za celkem 15 milionů korun získaly nezákonně firmy podnikatele Petra Kratochvíla. Odsouzení se ale na místě odvolal, a případem se tak bude dále zabývat Krajský soud v Brně. Rozsudek je tedy nepravomocný.

Údajnou ústřední postavou celé kauzy je podle obžaloby Petr Kratochvíl, který ale dnes odmítl vypovídat. Spolu s ním před soudem stanuli také investiční referentka radnice městské části Starý Lískovec Renata Weisová a Dalibor Krejčí z biofyzikálního ústavu. Ti údajně firmám obžalovaného podnikatele poskytli výhodu při zadávání veřejných zakázek.

Celý případ začal v červnu 2013, kdy se stavební firmy údajně dohodly, která z nich vyhraje veřejnou zakázku. Podle vyšetřovatelů se společnosti domlouvaly, která nabídne nejvýhodnější cenu. Žalobce tvrdí, že organizátorem celé akce byl Petr Kratochvíl, jednatel společností KP stavby a Trenon.

Areál, ve kterém policejní komando Petra Kratochvíla zadrželo
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Podnikatel Kratochvíl skončil po zásahu protikorupční policie na dva měsíce ve vazbě. Ta předtím odposlouchávala jeho telefon. Podle spisu podnikatel kontaktoval úřednici Renatu Weisovou kvůli veřejné zakázce na stavební úpravy radnice. Referentka mu údajně prozradila cenové nabídky konkurence. Kratochvíl pak přepracoval svůj původní návrh, nabídl nižší cenu a zakázku následně vyhrála jeho společnost KP stavby. Radnice ve Starém Lískovci se od korupčního případu distancovala. Vedení údajně o machinacích jednotlivých firem nemělo ani tušení.

Další ze zmanipulovaných zakázek byla třeba rekonstrukce šaten v Biofyzikálním ústavu Akademie věd ČR. Kratochvíl jako jednatel firmy Trenon se domluvil se zástupci dalších dvou společností na tom, že se o zakázku budou ucházet, ale právě jeho firma nabídne nejvýhodnější cenu. Ředitel ústavu Stanislav Kozubek už dříve potvrdil, že firma Trenon zakázku opravdu vyhrála a šatny opravila za 960 tisíc.

O Kratochvílově plánu údajně věděl i zástupce ředitele Dalibor Krejčí, který zakázku vypisoval, a patří tak mezi obžalované. Největší předem dohodnutou zakázkou pro ústav měla být výstavba zvěřince. Stavba za více než 11 milionů korun ale neproběhla.