Oněgin byl Rusák – a nejen on. TOP 09 nechce podpořit týden ruské kultury

Brno - I z festivalu se může stát politikum. Strany Jihomoravského kraje se přou o týden ruské kultury, který má v Brně proběhnout k sedmdesátému výročí konce druhé světové války. Kraj hodlá festival podpořit dvěma sty tisíci korun, oponuje mu ale jihomoravská TOP 09, podle které by hejtmanství nemělo podporovat ruské umění v době, kdy západní svět přijímá protikremelské sankce kvůli bojům v Donbasu.

„Na gymnáziu jsem přečetl celého Evžena Oněgina v originále. Jestliže tady ale bude dnes pořádán týden ruské kultury, tak je to ukázka naší náchylnosti,“ konstatuje předseda krajské TOP 09 Jan Vitula. Na dnešním zastupitelstvu bude jeho strana usilovat o to, aby se udělení dotace odsunulo.

„Ruští umělci by měli dostat jasnou informaci: Nezlobte se, ale tyto akce se u nás nebudou pořádat, dokud bude Rusko okupovat východní Ukrajinu,“ dodává Vitula. „Přijde mi to, jako kdybychom si v létě 1938 zvali německé umělce, aby nám zahráli Richarda Wagnera. Pokud by někomu připadal tento příměr příliš silný, je dobré si uvědomit, že Vladimir Putin používá stejné metody, jaké používal Adolf Hitler při zabírání našeho pohraničí.“

Hašek: Na Donbasu neválčí Čajkovskij, TOP 09 uvažuje jako Biľak

Podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) je ale taková perspektiva scestná. „V Kremlu nesedí ani na Donbasu neválčí Petr Iljič Čajkovskij ani ruské baletní hvězdy,“ prohlásil Hašek. „Podobně jako TOP 09 uvažoval snad jen Vasil Biľak, když ideologicky bojoval proti západní buržoazní kultuře,“ dodal s tím, že letošní akce jsou navíc věnované připomenutí 70. výročí konce druhé světové války.

Hejtmanství má v tomto postoji podporu také České asociace rusistů. Její předseda Jiří Klapka ve vysílání ČT24 prohlásil, že ruské umění – včetně Oněgina – významně ovlivnilo českou kulturu minimálně v 19. století a například dramatik Nikolaj Vasiljevič Gogol je v Česku vůbec nejhranějším zahraničním autorem. „Je to naprosto scestný názor, ale není ojedinělý,“ reagoval na Vitulova slova. „Takovéto názory vedou k tomu, jako by ruská kultura nikdy nebyla. Chytrý člověk politiku od kultury odděluje.“

Vitula: V roce 1938 jsme týden německé kultury také nepořádali (zdroj: ČT24)