Vítkovické strojírny přijmou desítky lidí z uzavřené ocelárny

Ostrava – Uzavření ocelárny Vítkovice Steel v Ostravě bude znamenat komplikace a propouštění i pro další firmy v Moravskoslezském kraji. Vedle asi 250 zaměstnanců tohoto provozu, který se zastaví do konce září, by mohlo ukončení výroby ohrozit práci až trojnásobku lidí z navazujících firem. Část zaměstnanců bývalého Evrazu má ale velkou šanci najít uplatnění v jiných firmách. Desítky lidí chtějí přijmout třeba vítkovické strojírny.

Podle počátečních odhadů by mohly na každého propuštěného oceláře připadnout další dva až tři lidé, kteří skončí bez práce. Úřadu práce se už ohlásily firmy, kterým způsobí ukončení provozu vítkovické ocelárny problémy. Podle ekonomů by ale situace nemusela být až tak dramatická. „V našem regionu fungují i další ocelárny, takže alespoň část lidí najde uplatnění v jiných provozech,“ je přesvědčen karvinský ekonom Daniel Stavárek.

S přijetím lidí z vítkovické ocelárny už počítá vedení strojírenské firmy Vítkovice Heavy Machinery. „Budeme přijímat několik desítek zaměstnanců bývalého Evrazu. Vybíráme si ty nejkvalitnější,“ potvrdil ředitel firmy Jan Gajda.

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava se připravuje hlavně na to, jak pokryje budoucí výpadek v dodávkách surového železa, které od ní ocelárna Vítkovice Steel odebírala. „Vzhledem k tomu, že se na tuto situaci už dlouho připravujeme, nebude mít uzavření vítkovické ocelárny vliv na naši výrobu a neovlivní to ani naši zaměstnanost,“ řekla mluvčí společnosti Barbora Černá Dvořáková.

Vítkovická ocelárna skončí hlavně proto, že nebude splňovat ekologické limity. Na uzavření provozu se dohodla valná hromada společnosti, která zastavila investici do takzvaného sekundárního odprášení konvertorové haly. Integrované povolení, které vydává krajský úřad, firmě vyprší 30. září. Bez něho už ocelárnu nemůže provozovat. Ostatní provozy budou fungovat dál.

Firma Vítkovice Steel patřila do roku 2005 ruské skupině Evraz Group, loni ji převzala skupina soukromých vlastníků, kteří jsou skryti za společnostmi sídlícími na Kypru. V současné době má přes 1 100 zaměstnanců. Kvůli uzavření ocelárny přijde podle předsedy představenstva Dmitrije Ščuky o práci maximálně 250 lidí. Propuštění zaměstnanci mohou při odchodu dostat až 18 měsíčních platů, u některých půjde až o 450 tisíc korun.

Stoletá historie ocelárny

Vítkovická ocelárna fungovala přibližně sto let. Její historie je úzce spjata už se zahájením provozu Rudolfovy huti v roce 1830. Stavba předchůdce dnešní ocelárny Vítkovice Steel začala v roce 1908. Roku 1913 tam proběhl odpich první tavby z šedesátitunové sklopné pece Talbotovou technologií. Roku 1957 dosáhla poprvé roční výroba milionu tun. O deset let později skončila přestavba pecí na vyšší obsah. V devadesátých letech oceláři uvedli do provozu zařízení sekundární metalurgie. Za komunismu byla ocelárna součástí Vítkovických železáren Klementa Gottwalda, poté patřila k akciové společnosti Vítkovice. Co bude na jejím místě, zatím není jasné. Jednou z variant je rekultivace prostoru a vytvoření průmyslové zóny.