Sestra v rumburské nemocnici měla zabít šest pacientů

Ústí nad Labem – Vyšetřování šesti vražd pacientů v rumburské nemocnici se chýlí ke konci, policie chce v příštích dnech podat návrh na obžalobu zdravotní sestry Věry Marešové, která podle ní zabíjela draslíkem. Za to jí hrozí až doživotí. Podle šéfa krajských kriminalistů Martina Charváta je šest obětí konečné číslo. V minulých týdnech přitom kriminalisté prověřovali celkem 11 podezřelých úmrtí v tamní nemocnici.

Marešová byla původně stíhána kvůli zabití jedné pacientky. Sedmdesátiletá žena zemřela v Lužické nemocnici v Rumburku loni v noci na 6. června a vyšetřování prokázalo, že ji zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt. Lék jí podle policie podala právě Marešová. Na případ upozornil lékař Petr Vondráček, který zemřelé pacientce nechal odebrat krev.   

Po dalším vyšetřování a na základě znaleckých posudků kriminalisté rozšířili obvinění o dalších pět skutků. Klíčovým důkazem byly znalecké posudky. Žena podle policie vraždila od roku 2010 do loňska. „Znalec potvrdil, že se i v těchto případech jedná o stejný způsob provedení čili o shodný modus operandi,“ uvedl už dříve státní zástupce František Stibor.   

Právě na způsob úmrtí pacientů se kriminalisté a znalci zaměřovali. Práci jim však ztěžovalo to, že neměli k dispozici těla obětí. Kontrolovali tak zdravotní karty a záznamy z nemocnice s křivkami EKG. Podle Stibora policisté a znalci prověřovali všechna úmrtí na jednotce intenzivní péče v rumburské nemocnici, podezřelých případů našli 11.  

U pěti případů nalezli stejné důkazy jako v případě první vraždy. Šest obětí je podle Charváta konečné číslo. „To hrozivé číslo šest zatím zůstane. My nepodezříváme obviněnou z dalších vražd,“ doplnil Charvát. Z jakého důvodu žena vraždila, nechtějí kriminalisté říct. Od loňského listopadu je ve vazbě.