Tři roky od pádu stropu na klienty je Rychmburk opraven

Předhradí / Rychmburk – Po třech letech od havárie se Pardubickému kraji podařilo opravit hrad Rychmburk na Chrudimsku. Kulturní památka je sídlem domova pro duševně nemocné. Dva z nich se v roce 2011 zranili, když se na hradě zřítil strop.

Havárie zasáhla do života klientů sociálního ústavu 4. prosince 2011. Strop se propadl přímo v jednom z pokojů. A zatímco Pardubický kraj sháněl peníze na opravu stropů a střechy kulturní památky, část klientů se musela odstěhovat jinam. Devět lidí přišlo o práci. 

Na hradě se pak tři roky střídali řemeslníci. Ředitelka domova Marie Zelenková popsala v místnosti, kde k havárii došlo, že stropy musely být vyměněny.

„Když se podíváte kolem sebe, vidíte, že ta proměna je zásadní, byla vyměněna celá střešní krytina a části těch prvků trámů a krovů,“ popsala Marie Zelenková, ředitelka Domova na hradě Rychmburk. Podle radního Pardubického kraje Pavla Šotoly (Koalice pro Pardubický kraj) je hrad po opravě v pořádku a žádná další havárie by teď neměla hrozit. Pardubický kraj za opravy zaplatil 12 milionů korun.

„Celá částka šla za Pardubickým krajem, jenom nepatrnou část, v řádu asi 300 tisíc, nám pomohlo financovat ministerstvo kultury díky tomu, že se jedná o památkově chráněný objekt a obec Předhradí je součástí městské památkové zóny,“ řekl Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj), radní Pardubického kraje.

Z celkového počtu 25 odstěhovaných klientů se na Rychmburk vrátí jen jeden, maximálně dva. Někteří zemřeli, jiní zůstanou v náhradních ústavech, kde už si zvykli a nechtějí se vracet. „Především se tam přestěhují klienti už ze stávajícího areálu, protože vzhledem k té havárii bylo potřeba některé přemístit do pokojů, takže je potřeba ty pokoje teď rozvolnit. Budou se moci vrátit do svých pokojů,“ uvedl Pavel Šotola s tím, že na hradě bude zatím volnější kapacita.

Veškeré rekonstrukční práce se musely přizpůsobit kriticky ohroženému vrápenci malému. Právě Rychmburk je největší východočeskou kolonií těchto netopýrů. „To znamená, že jsme nemohli pracovat v letním období, ale pouze v zimních měsících,“ uvedla Marie Zelenková, ředitelka Domova na hradě Rychmburk. 

Vedení Pardubického kraje připouští, že provozovat sociální zařízení na hradě není z ekonomického hlediska vůbec jednoduché. Jestli tomu tak zůstane i nadále, se teprve ukáže.

Rychmburk po opravě (zdroj: ČT24)