Kolaps obhájce přerušil soud s lihovou mafií

Olomouc - Dokazování v kauze takzvané lihové mafie podnikatele Radka Březiny bylo dnes přerušeno. Obhájce Lubomíra Kaláče totiž v jednací síni olomouckého soudu zkolaboval. Pokud se jeho zdravotní stav do čtvrtka nezlepší, bude se muset jednání odložit na březen. Soud s osmi obžalovanými kvůli miliardové škodě na daních měl trvat až do pátku.

Těžce nemocný Jaromír Kaláč, který je právníkem a strýcem Lubomíra Kaláče, zkolaboval během připomínek podnikatele Radka Březiny. Ten si přitom nachystal zhruba dvacetiminutovou řeč, ve které chtěl reagovat na výpověď dnešního prvního svědka.

Soudní proces se tak zkomplikoval. Hrozí totiž, že čtvrteční a páteční jednání neproběhnou. Na nich by přitom mělo vypovídat dalších deset předvolaných svědků. Soudce Eduard Ondrášek uvedl, že pokud nebude obhájce dlouhodobě schopen se jednání účastnit, musel by Kaláč dostat nového. Ten by musel do března nastudovat celý spis, který má zhruba 18 tisíc stran.

Kvůli velkému počtu obžalovaných, obhájců i svědků nechce soudce odhadovat, kdy by mohl v kauze padnout rozsudek. Protahovat ji ale dlouho nelze. „V říjnu končí Radku Březinovi dvouletá vazební lhůta,“ řekl Ondrášek. Tzv. šéf lihové mafie zatím zůstává ve vazbě kvůli obavám před útěkem a ovlivňováním svědků.

Kaláč prý pouze plnil příkazy

Lubomír Kaláč je bývalým spolupracovníkem Radka Březiny, který bývá označován jako šéf tzv. lihové mafie. Březina v prosinci minulého roku uvedl, že Kaláč odcizil líh ze Stojčína na Pelhřimovsku, kde měl vyrůst tajný podzemní lihovar. Policisté totiž ve Stojčíně objevili údajně méně zásob, než zde mělo být podle lihového šéfa uskladněno. To Kaláč už dříve popřel. Dodal, že pouze plnil Březinovy příkazy.

Přiznal ale, že po zadržení Radka Březiny nechal ze stojčínského areálu prodat veškerý šrot a utržených 400 tisíc korun využil mimo jiné na svého právníka, kterým je jeho strýc Jaromír. Toho Březina nařkl z toho, že svému klientovi zajistil trezor na ukrytí peněz. Kaláčův obhájce nařčení ze zatajování majetku odmítl. Březinovu výpověď označil za mstu. Lubomír Kaláč je totiž v případu tzv. spolupracujícím obviněným, kterému výměnou za objasnění trestné činnosti může soud udělit nižší trest nebo mu ho úplně odpustit.

Stát přišel o téměř sedm miliard

Kauza je mimořádná svým rozsahem. Škodu žalobce vyčíslil na 6,7 miliardy korun, stát na daních tratil celkem 15 let. Nejvíc to bylo v letech 2004 až 2005. Podle obžaloby skupina čistila skoro jeden a půl milionu litrů technického lihu, který pak používala na výrobu nezdaněných alkoholických nápojů. Obžalovaným hrozí tresty od devíti let a dvou měsíců do 13 let a čtyř měsíců. Praktiky lihové mafie zmapovali Reportéři ČT - podívejte se na reportáž.

V polovině prosince žalobci obvinili dalších sedm lidí, a to z legalizace výnosů z trestné činnosti Březinovy skupiny. Podle státního zástupce Petra Šeredy jde o majetek v hodnotě 384 milionů korun. Dotyční jsou obviněni za to, jak s těmito penězi nakládali, totiž za nákupy cenných papírů, nemovitostí či splácení úvěrů. V souvislosti s tím poslal soud do vazby Březinova otce Vladimíra.